Rabu, 26 Jun 2013

Ratib

https://fbcdn-video-a.akamaihd.net/hvideo-ak-prn1/v/1038810_586616491378870_474111886_n.mp4?oh=ef709b1c9c258cec07094efdf0bba71f&oe=51CC588D&__gda__=1372396809_9ed9aff08519e07e68e022c1a502236d

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Milosuam charged in court

A Malacca based blogger "Milosuam" was charged in the Kota Kinabalu Magistrates Court for posting statements intended to cause fear among the people in the midst of the Sulu intrusion.

Yusuf Al Siddique Suratman, 29, pleaded not guilty to a posting under the heading "Pendatang asing bakal cetus huru hara di Sabah?" (Confidential information: Foreigners to cause chaos in Sabah) in which he claimed that 1,500 foreigners would cause chaos in Sabah with posting of documents purportedly by police.

Yusuf, who was charged on Tuesday under Section 505 of the Penal Code for causing fear and faces a maximum of two-years imprisonment or fine or both if convicted.

Magistrate Edward Paul set trial for July 22-23 and released Yusuf on RM15,000 bail with one local surety.

He was also ordered to surrender his passport to the court.

Senior Federal Counsel Jamil Aripin had told the court that the accused was charged in Kota Kinabalu because the blogpsot was widely read in Sabah.

Yusuf's counsel Erveana Ansari said that they were applying to the Attorney- General's Chambers to transfer the case to Kuala Lumpur.

Earlier, Jamil had objected to bail for Yusof on grounds that Yusuf was from peninsular Malaysia but Erveana argued that there was no reason for the accuse to abscond with a minor offence.

She said that Yusuf was getting married on June 29 and as a non-Sabahan, he would have to spend more money to travel here.

 
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

VT Sigham sekali lagi memihak kepada pihak yang lawan kerajaan

Ibu kepada tahanan yang mati dalam lokap, A Kugan, N Indra berjaya memenangi tuntutan saman dikemukakan terhadap polis dan kerajaan Malaysia. 
 
Hakim Mahkamah Tinggi, VT Sigham memerintahkan defendan iaitu kerajaan dan polis membayar ganti rugi berjumlah RM851,700. 
 
Pada 13 Januari tahun lalu, Indra memfailkan saman menuntut ganti rugi RM100 juta dengan menamakan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, yang ketika itu Ketua Polis Selangor sebagai defendan pertama. 
 
Defendan kedua adalah bekas anggota polis, V Navindran yang didapati bersalah mengakibatkan kecederaan kepada Kugan sebagai defendan kedua dan diikuti bekas Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Zainal Rashid Abu Bakar dan kerajaan Persekutuan. 
 
Ketika ditahan, Kugan berusia 23 tahun dan adalah suspek kes curi kereta mewah. 
 
Dalam pernyataan tuntutannya, Indra mendakwa semua defendan gagal memastikan keselamatan, kesihatan dan kebajikan anaknya semasa dia dalam tahanan polis dari 14 hingga 20 Januari 2009.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tiada PRK di Kuala Besut

Mengikut undang-undang SPR fasal 2 bahagian 5. Tiada PRK jika kematian ADUN dlm 60 hari selepas PRU. ADUN baru dipilih dari parti Bekas ADUN yg meninggal..... Apa-apa pun tunggu pengumuman dari SPR
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Cara mengerjakan Solat Sunat Istisqa

Solat Sunat Istisqa (Minta Hujan) adalah solat sunat yang dikerjakan untuk memohon hujan. Tiga hari sebelum solat istisqa' segenap penduduk diwajarkan berpuasa dan meninggalkan segala kezaliman serta dianjurkan beramal soleh.

Pada hari keempat semua penduduk termasuk yang lemah akan pergi ke tempat yang lapang dengan berpakaian sederhana dan tanpa wangi-wangian untuk solat istisqa'. Solat ini juga diiringi dengan dua khutbah selepas solat.

Pada khutbah pertama hendaklah membaca istighfar 9 kali dan pada khutbah kedua 7 kali.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lim Kit Siang buat-buat bodoh

Lim Kit Siang memang Cina rasis dan chauvinist. Hari ini cakap lain. Esok cakap lain.

Ini dalam isu SPR yang menjadi mangsa kekejaman pembangkang saban hari saban tahun.

Dahulu LKS mempertikai tentang sistem pendaftaran pemilih yang kononnya lemah dan membolehkan wujudnya ramai pengundi hantu. SPR harus teliti dalam soal pengundi. Jangan buat kerja cincai-cincai.

Tetapi hari ini lain pula bunyinya. SPR lemah dan lambat, pendaftaran ambil masa lama dan patut mencontohi New Zealand yang hanya mengambil masa satu hari sahaja.

Kenyataan LKS ialah kerana beliau kecewa ramai cina tak daftar diri sebagai pengundi.
Semasa berkempen PRU 12 dan 13 didapati anak-anak cina kategori seluar bell bottom yang bekerja sekalai kuli kedai cat kereta, kedai besi tak mengundi.

Sebab itulah LKS mahu daftar pemilih dipermudahkan. Hari ini daftar esok boleh terus mengundi.

Boleh baca laporan dari portal luar Negara ABNxcess:

DAP Menyeru SPR Untuk Melakukan Hanya Satu Fungsi - Menjalankan Pilihan Raya Yang Bersih Dan Adil

Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dalam satu kenyataan hari ini berkata: "Di negara-negara lain, pendaftaran pengundi adalah satu proses yang sangat mudah - tetapi di Malaysia, ia adalah satu perkara yang sangat rumit. Mengapa ini boleh terjadi?

"Di New Zealand, pengundi boleh mendaftar pada malam sebelum hari mengundi bagi membolehkan mereka mengundi pada hari berikutnya, tetapi di Malaysia, Suruhanjaya Pilihan Raya mengambil masa tiga hingga enam bulan sebelum pengundi baru boleh mendaftar dalam daftar pemilih."

Apa punya sialan lah!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Institut Budaya Baru

Pada Sabtu lepas TM berkesempatan menghadirkan diri dalam satu program di bukit Kemensah yang terletak beberapa kilometer dari Zoo Negara dan kawasan petempatan mewah Kemensah Height.

Kedatangan TM disambut dengan cuaca panas dan jerubu. Walaupun ia tidak seindah ILMU di Janda Baik tetapi pembinaannya sangat mengkagumkan. Ini pertama kali TM sampai di sana. Sebelum-sebelum ini hanya setakat Kemensah Height sahaja.

TM percaya sewaktu PRU 13 yang lalu institut ini mungkin digunakan semakasimum oleh Umno Selangor. Jika tidak sia-sia lah ia dibangunkan dengan begitu rupa.

TM juga ingin mencadangkan supaya Umno Perak dapat membangunkan institut serupa dan sama seperti apa yang ada di sana.

Difahamkan institut tersebut terlepas daripada gangguan dan tuntutan pembangkang. Terima kasih kepada mantan MB Selangor ( Khir Toyo) yang berpandangan jauh dalam membangunkan Selangor.

Satu lagi usaha beliau ialah membangunkan Petaling Jaya Utara sebagai Zon Internasional. Kini Damansara Perdana, Kota Damansara, Damansara Damai menjadi tumpuan baru.

TM masih ingat awal tahun 2000 semasa TM membeli sebuah rumah di sana ketika itu ia bolehlah disamakan seperti bandar hantu atau tempat jin bertendang. Kini sesak dan sibuk.

Sebut tentang Khir, teringat pula kes banglo beliau yang menyebabkan beliau dijatuhkan hukuman penjara 2 tahun atas kesalahan memiliki banglo mewah.

Setahu TM, Khir Toyo telah berunding untuk memiliki hartanah tersebut sebelum menjawat jawatan MB lagi tetapi rundingan berlarutan begitu lama dan akhirnya menjadi milik beliau dengan kos yang dipersetujui oleh pembeli dan penjual.

Kerana satu laporan SPRM oleh Jawa Cina Dap, Khir Toyo didapati bersalah. Bagaimana pula dengan rumah Anwar di Bukit Segambut, rumah ahli-ahli dan bekas Pkr?

Di kawasan mewah Kuala Lumpur banyak rumah agam hendaklah dibina dengan kos bermula RM 7 juta ke atas.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kabinet bayangan

Pembangkang menolak cadangan Speaker supaya ditubuhkan kabinet bayangan dengan alasan mudah.

Alasan ialah kerajaan bayangan tidak mendapat maklumat kementerian kerajaan yang memerintah. Mereka mahu maklumat setiap perkara untuk memudahkan mereka berbahas.

Maknanya Khalid Samad mahu satu wakil pembangkang berada dalam setiap kementerian.

Itulah maksudnya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PRK lagi

Exco kerajaan negeri Terengganu Dr A Rahman Mokhtar meninggal dunia akibat paru-paru berair hari ini, tujuh hari selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Laporan media menyebut, A Rahman, 55, meninggal dunia pada jan 10.18 pagi ini di hospital berkenaan di Kuala Terengganu.

Bermakna satu PRK pertama akan berlaku.

Sebelum ini calon BN Adun Selinsing Perak telah meninggal dunia kerana serangan kuman pada jantung. Di takdirkan arwah kalah dan tiada PRK jika tidak Dun Selinsing lah akan menjadi gelanggang pertama PRK.

Timbul persoalan apabila banyak PRK selepas PRU 12 yang melibatkan Parlimen Kuala Terengganu, Bukit Gantang, dan beberapa Adun di Pulau Pinang, Kelantan, Johor, Negeri Sembilan dan lain-lain.

Maka timbul cadangan supaya setiap calon akan melalui ujian atau pemeriksaan kesihatan terlebih dahulu.

Persoalan TM sejak kematian calon BN Selinsing ialah adakah semua calon BN telah menjalani pemeriksaan kesihatan?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Agenda halus yang bahaya

NY Times menulis: "Sekiranya orang-orang Islam berhenti melaksanakan thawaf ataupun sholat di muka bumi ini, nescaya akan berhentilah putaran bumi kita ini, kerana pusingan dari super conductor yang berpusat di Hajar Aswad, tidak lagi memancarkan gelombang electromagnetic.

Menurut hasil penelitian dari 15 University : Menunjukkan Hajar Aswad adalah batu meteor yang mempunyai kadar logam yang sangat tinggi, yaitu 23.000 kali dari baja yang ada.

Beberapa astronout yang di angkasa melihat suatu sinar yang teramat terang memancar dari bumi dan setelah diteliti ternyata ia bersumber dari Bait Allah atau Kaa'bah,Mekah.

Super conductor itu adalah Hajar Aswad, yang berfungsi bagai microphone yang sedang menyiarkan dan dimana jaraknya mencapai ribuan million jangkauan siarannya.Prof Lawrence E Yoseph – Fl Whiple menulis:

"Sungguh kita berhutang besar kpd orang Islam, Sholat, Thawaf dan tepat waktu menjaga super conductor itu." Subhanallah, Alhamdulillah, Laa Illahaillallah, Allahu Akbar. Betapa bergetar hati kita melihat dahsyatnya gerakan Thawaf Haji dan Umroh.

Sekarang anda mempunyai 2 pilihan.

i) Biarkan superb info berada di page ini supaya orang lain tidak membaca.
ii) menyebarkan ke Teman yang lain dengan klik 'fowardkan' supaya orang lain dapat ikut terinpirasi "Subhanallah"...

Inilah propadanda jahat yang mengelirukan kita. Hajar Aswad bukan tahi bintang atau meteor, dia adalah batu dari syurga.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PR hina Agong

Kelmarin selepas selesai. Sidang Hari pertama dengan titah YDP Agong, beberapa ekor wakil rakyat PR awal-awal telah menghina teks ucapan baginda.

Harap jawatan kuasa parlimen dapat menilai semula celaan Anwar dan koncon-konconya.

Tantawi 100 pula dalam ulasan ringkasnya seolah-olah bercakap menggunakan dua lidah, mula-mula OK, kedua KO.

Sekian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.