Sabtu, 20 Julai 2013

PRK Kuala Besut: SPR penipu lagi

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lawak petang sabtu

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ceramah Pas Gagal Tarik Pengundi Besut

Walaupun Pas membawa nama-nama besar bagi membantu jentera dan gerak kerja kempen Kuala Besut, namun ia tetap GAGAL menarik simpati dan sokongan rakyat khususnya para pengundi. Sebagai contoh, portal MyKMU sebelum ini pernah melaporkan ceramah 'ayam sambung' parti itu yang juga merupakan Timbalan Presiden Pas, hanya mampu mengumpulkan sekitar 200 orang sahaja.

Seperti tidak percaya dengan sambutan yang diterima itu, Pas terpaksa 'mengusung' Mursyidul Am, Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi membantu menarik sokongan pengundi. Walaupun keadaan kesihatannya tidak mengizinkan kerana keuzuran, bekas Menteri Besar Kelantan itu terpaksa memenuhi jemputan tersebut. Ini kerana dia terpaksa mengotakan apa yang pernah dikatakan suatu ketikia dahulu untuk membantu parti walaupun terpaksa mengunakan kerusi roda.

Namun mereka hanya mampu merancang, tetapi Allah swt adalah sebaik perancang. Ceramah yang disampaikan oleh Nik Aziz malam tadi turut GAGAL menarik sokongan masyarakat. Dianggarkan hanya sekitar 1,000 orang sahaja yang hadir di ceramah yang diadakan di Kampung Beris Pok Abu malam tadi.

Lebih mengecewakan penyokong dan mereka yang hadir ialah, Nik Aziz hanya mampu bercakap sekitar 20 minit sahaja, sebelum terpaksa berhenti kerana kepenatan. Tambah menarik apabila majoriti yang hadir pada malam itu adalah merupakan rakyat Kelantan yang tinggal berhampiran Kuala Besut.

Salah seorang pengunjung yang hanya memperkenalkan dirinya sebagai Pok Ye mengatakan dia telah diarahkan oleh kepimpinan di kawasan Machang untuk hadir pada ceramah yang diadakan itu. Ia antara lainnya bertujuan untuk menunjukkan kononnya ceramah yang diadakan mendapat sambutan.

"Kami dapat arahan untuk hadir. Mereka maklumkan Tok Guru akan datang untuk ceramah dan semua ahli parti diminta hadir untuk meramaikan program.

"Jentera kawasan dikatakan ada masalah, jadi penyokong dan ahli dikawasan sekitar perlu turun untuk bantu menangkan calon kita" katanya.

Namun apa yang menghairankan ialah, ceramah malam tadi turut dihadiri oleh calon Pas Azlan @ Endut, tetapi kehadirannya seolah tidak memberi sebarang makna dan kesan. Ini kerana dia langsung tidak diberi peluang untuki bercakap sepatah dua kata atau setidak-tidaknya menerangkan mengenai visi dan misinya sekiranya dipilih oleh pengundi pada 24 Julai ini.

Sedang umum mengetahui, dalam mana-mana pilihanraya kecil mahupun umum, faktor calon adalah menjadi keutamaan penting. Malah ada kalanya parti yang tidak popular juga mampu menang sekiranya calon yang diketengahkan diterima pengundi.

Persoalannya, apakah kepimpinan Pas tidak mengetahui akan perkara ini? Atau sememangnya mereka juga tidak berapa setuju dengan pemilihan 'calon cari makan' ini diletakkan bagi mewakili Pas. Tapi apakan daya, inilah yang dinamakan politik, siapa yang pandai melobi maka dialah menang. Atau mungkin juga perintah darurat yang dikenakan ke atasnya untuk mendiamkan diri masih belum berakhir.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Indeks Jenayah Berdasarkan KPI Interpol – Hamzah Taib

Indeks Jenayah yang dikeluarkan polis Sabah adalah berdasarkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang diguna pakai Polis Antarabangsa atau Interpol, kata Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib.

"Jenayah indeks ini merangkumi jenayah kekerasan, jenayah harta benda dan termasuk 14 kesalahan yang kerap berlaku dan digunakan sebagai penanda aras kepada indeks jenayah," katanya pada sidang media di ibu pejabat Polis Kontijen Kota Kinabalu, Kepayan di sini, Jumaat.

Beliau mengulas laporan akhbar tempatan baru-baru ini, mengenai tindakan sesetengah pihak mempertikaikan laporan indeks jenayah yang menurun kepada -9.34 peratus sepanjang tempoh Januari hingga Julai, tahun ini.

"Ia adalah jenayah yang kerap berlaku dan boleh dijadikan sebagai satu penanda aras untuk mengukur kadar sesuatu jenayah," jelas Hamzah.

Namun, demikian katanya terdapat juga kes yang tidak boleh disiasat seperti kes sivil dan kes saman.

"Tetapi ini tidak bermakna pihak polis tidak menyiasat kes-kes yang lain, apa juga laporan yang dibuat, kita akan menilai laporan itu sama ada indeks ataupun bukan indeks," katanya.

Sekaligun isu indek jenayah ini memadamkan hujah-hujah Tony Pua, Kit Siang dll dari pihak pembangkang.

Paling kurang ajar ialah Gobind Sigh yang cuba mengalih topik dengan menyerang Zahid Hamidi secara peribadi. Akhirnya Gobind senyap kerana isu yang cuba dibangkitkan berjaya dipatahkan oleh MP BN yang lain.

Gobind sememangnya biadap dan mewarisi 120 % perlakuan bapanya dan politik negara akan menjadi kacau selagi mangkuk ini hidup. Sama-sama kita berharap dia ni mampus cepat.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

龙步 - Dragon Step Untuk Cina Couvenis Pijak Orang Melayu

Apa yang berlaku hari ini sangat-sangat mengejutkan. Berhati-hati lah

http://t.co/IlOc04Tq97
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.