Rabu, 25 September 2013

Habislah Red Bean Army dan Askar Kacang Hijau bila Najib jumpa tauke facebook

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ketua Puteri UMNO:  Mas Ermiyanti DiJangka Menang Mudah

 
Dalam kemeriahan Pemilihan UMNO yang bakal menjelang, pertandingan bagi jawatan Ketua Puteri UMNO dilihat tidak sehangat pertandingan bagi jawatan-jawatan lain, selaras dengan personaliti calon-calonnya yang tidak kontroversi.   Tidak timbul soal 'berebut' atau 'berdrama' tetapi hanya satu pertandingan yang matang antara bakal pemimpin masa depan. 
 
Pertandingan dua penjuru yang memperlihatkan ketertiban puteri-puteri UMNO ini, wajar dipuji dan dicontohi.   Dua calon tersebut ialah Mas Ermiyanti Shamsudin dan juga Jamilah Hanim Othman. 
 
Mas Ermiyanti dilihat mempunyai kelebihan besar berbanding lawannya memandangkan pengalamannya selama 12 tahun bersama Puteri.  Kedudukan beliau sebagai Ahli Parlimen Masjid Tanah turut memainkan peranan besar dalam melebar dan memperkukuhkan pengaruhnya.   Dengan pengalaman dan kedudukan tersebut, beliau tidak perlu lagi membuktikan sifat kepimpinannya kepada sesiapa.
 
Sebagai 'orang lama' juga, Mas turut mempunyai jaringan hubungan yang baik di berbagai peringkat termasuk wakil-wakil rakyat.  Ini  tentu saja meletakkan kedudukan Mas lebih jauh di atas berbanding lawannya. 
 
Apatah lagi dengan hakikat bahawa lawannya, iaitu Jamilah Hanim Othman merupakan personaliti yang belum dikenali ramai.  Jamilah adalah Ketua Puteri UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan. 
 
Jika Mas Ermiyanti berazam untuk memastikan Puteri terus relevan dan dihargai dengan berbekalkan pengalaman, Jamilah pula membawa bekal semangat yang kuat untuk memantapkan pergerakan itu. 
 
Jelas, kedua-dua mereka bertanding atas tujuan yang murni demi kesinambungan dan keteguhan pergerakan Puteri UMNO. 
 
Walaubagaimanapun, tidak dapat dinafikan, pengalaman adalah sesuatu yang paling berharga dalam sesebuah kepimpinan.  Semangat tanpa pengalaman mampu membuatkan kita tersasar tanpa sebarang panduan. 
 
Justeru, walaupun kita menghargai kedua-duanya, kita menjangkakan Mas Ermiyanti akan menang mudah mengatasi Jamilah.  
 
Jamilah pula wajar menjadikan pertandingan ini sebagai pengalaman dan pendedahan yang berharga bagi mengatur langkah yang lebih yakin dalam perjuangannya. 


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BlackBerry hadapi masalah keyakinan pengguna

BlackBerry pengeluar telefon pintar dari Kanada kini semakin kalah dengan pesaingnya iaitu iphone dan samsung.

Pengguna BB juga menjunam daripada 76 juta kepada 72 juta pengguna juga mengalami kerugian suku tahun semasa hampir 1 billion USD.

Punca utama BB kehilangan pelanggan ialah masalah peranti yang selalu tersangkut-sangkut atau hanged. Untuk memulihkan kembali peranti terpaksa di restart dan mengambil masa yang lama. Ia menyebabkan panggilan masuk terganggu.

Difahamkan samsung juga mengalami masalah ini tetapi samsung dengan pantas membaiki masalah dengan mengeluarkan model baru yang sama sekali melenyapkan masalah 'hanged.'

BB juga memperkenalkan model terbaru Z 10 ( teringat model kawasaki tahun 80an) Z 10 menurut rakan juga menghadapi masalah yang sama. Selain itu BB cepat makan bateri sekira Data sentiasa berada dalam situasi ON.

Untuk menulis atau membuat nota juga sering terganggu apabila naik timer hitam yang berputar-putar ditengahnya. Nak tulis artikal ini pun berkali-kali tersangkut-sangkut.

Namun BB ada kelebihannya berbanding jenama lain. Apa yang BB boleh buat, samsung tak boleh buat, Bb mampu melakukannya.

Alangkah bagusnya sekira ada syarikat besar Malaysia dapat membeli BB dan menjadi milik Malaysia.

Masih ingat Agusta yang dibeli oleh peroton? Agusta satu jenama yang baik tetapi menghadapi masalah pemasaran. Sayangnya apabila ada yang bodoh pergi jual Agusta kepada pihak luar dan buat duit dengan untung atas angin. Siapa orang itu?

Sekian.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dua Individu Ditahan Polis Disyaki Seludup Abu Mayat Chin Peng????

Dua lelaki ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang kerana disyaki menyeludup abu mayat bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng....Individu berkerakyatan Thailand dan warganegara Malaysia dari Pulau Pinang tersebut ditahan malam tadi sejurus selepas kapal terbang dari Thailand menggunakan penerbangan Thai Airways mendarat.

Kedua-dua individu tersebut kemudiannya dibawa ke Balai Polis Bayan Baru dan kesemua barangan suspek termasuk bagasi dirampas.

Menurut Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi, pihaknya kini masih menjalankan siasatan bersama pegawai tertinggi di peringkat pusat....Hadir sama dalam sidang media tersebut, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Asst Komisioner Nasir Salleh, Ketua Polis Daerah Balik Pulau Superitenden Mohd Hatta Mohd Zain dan Ketua Polis George Town Asst Komisioner Gan Kong Meng.

Kira-kira jam 9.55 malam tadi, kelihatan kehadiran anggota polis yang ramai dikawasan ketibaan lapangan terbang termasuk anggota berpangkat atasan menimbulkan spekulasi bahawa kedua-dua individu yang ditangkap cuba untuk membawa masuk abu mayat Chin Peng ke dalam negara.

Menurut sumber polis, kedua-dua individu tersebut juga menghadiri majlis pengkebumian Chin Peng di Thailand dan membawa beberapa barang kenangan berkaitan bekas pemimpin komunis tersebut.

Rakyat tempatan yang ditahan dipercayai adik kepada bekas Ketua Menteri Pulau Pinang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.