Sabtu, 31 Ogos 2013

"56 tahun selepas Merdeka dan 50 tahun selepas terbentuknya negara tercinta Malaysia, UMNO masih berlagak macam “tiada Malaysia”  ?  

oleh Steven Sim, Ahli Parlimen Bukit Mertajam
31 Ogos 2013 | Bukit Mertajam
 
Baru-baru ini, ADUN Bakar Bata dari UMNO, Ahmad Bashah Md. Hanafiah merangkap Senator dan juga Timbalan Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mencadangkan laluan air Sungai Muda ke dalam sempadan Pulau Pinang disekat jika kerajaan negeri Pulau Pinang enggan membayar negeri Kedah bagi mengambil air mentah dari sungai tersebut.
 
Perkara ini telah diulang-ulang tetapi UMNO masih tidak faham bahawa Pulau Pinang mempunyai hak riparian (riparian water rights) untuk mengambil air dari Sungai Muda yang melalui sempadan negeri secara semulajadi. Dan demi semangat perpaduan nasional, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng juga telah meminta untuk berjumpa dengan Menteri Besr Kedah Mukhriz Mahathir bagi membincangkan perkara ini.
 
Cadangan oleh Ahmad Bashah menunjukkan bahawa UMNO masih terperangkap dalam mentaliti sebelum Merdeka. Pertama sekali, Ahmad Bashah gagal menunjukkan sebarang semangat perpaduan antara dua negeri berjiran yang bernaung di bawah satu bendera Malaysia. Keduanya, beliau berlagak seperti penjajah kerana hanya penjajah akan merompak hak rakyat dan mengeksploitasi sumber semula jadi mereka.
 
UMNO memang sentiasa mengambil pendekatan zaman pra-Merdeka ini terhadap negeri-negeri Pakatan Rakyat, terutamanya melalui sabotaj urusan air di Selangor dan di Kelantan sekaligus menyebabkan penderita rakyat di negeri-negeri tersebut.
 
Apa yang paling mengecewakan ialah, Johor melayan Singapura lebih baik dari UMNO melayan negeri-negeri PR. Johor telah sekian lama menjual air mentah pada harga yang teramat murah kepada Singapura dan kemudiannya membeli balik air yang telah dirawat dengan harga yang jauh lebih tinggi daripada negara jiran tersebut.
 
Justeru, menjelang 31 Ogos, Hari Kemerdekaan dan 16 September Hari Malaysia, saya menyeru UMNO, terutamanya kerajaan negeri Kedah supaya menegakkan semangat kemerdekaan dan jangan berlagak macam penjajah mengenakan tuntutan yang tidak munasabah terhadap rakyat Pulau Pinang.
 
 
Steven Sim Chee Keong
Ahli Parlimen Bukit Mertajam
Pengarah Pendidikan Politik Kebangsaan, DAPSY Malaysia
Setiausaha Publisiti Negeri, DAPSY Pulau Pinang
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan

Selamat menyambut hari kemerdekaan negara ke-56.

Kata Tun Mahathir "Tugas kita belum selesai rupanya bagi memartabat dan memuliakan bangsa, kerana hanya bangsa yang berjaya akan sentiasa dihormati' .

Memang tepat apa yang dikatakan, apa sahaja yang diusahakan oleh kerajaan untuk memajukan dan mendaulatkan negara sentiasa cuba digagalkan oleh pihak-pihak tertentu.

Kini serangannya lebih hebat dan luar biasa. Demi kecintaan kepada negara, kita berjaya membendung negara daripada menjadi mangsa keadaan.

Sekian/....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.