Isnin, 5 Ogos 2013

Buat pun kalah, tak buat salah

Kerajaan Persekutuan akan membina sebuah jambatan dan meninggikan aras jalan bagi mengatasi masalah banjir yang sering berlaku di Km 326.7 Jalan Kuala Krai-Kota Baharu, berdekatan Sungai Durian, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata jambatan yang akan dibina itu adalah sepanjang satu kilometer dan menelan belanja kira-kira RM16 juta.

"Laluan ini merupakan laluan utama yang menghubungkan Kota Baharu ke Kuala Lumpur yang sering dilanda banjir terutama ketika musim tengkujuh," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Kelantan (MTPNg) Kelantan, di sini, hari ini.

Mustapa yang juga anggota Parlimen Jeli berkata dengan adanya jambatan tersebut, ia diharap dapat menyelesaikan masalah banjir yang sering berlaku di kawasan itu.

"Setiap tahun, sekurang-kurangnya sebanyak empat kali pengguna jalan raya akan mengalami masalah banjir sekali gus menyebabkan terputus laluan," katanya.

Dalam perkembangan lain, Mustapa berkata kerajaan Persekutuan turut mengutamakan perkara berkaitan kerohanian dengan mengadakan program dakwah dan majlis ilmu secara berkala.

Buat pun kalah, tak buat pun salah. Inilah delima Kelantan. Orang Umno kelantan suka Umno kalah sebab 'masyuk lebih'.

Sekarang fenomena Kelantan dah jadi ikutan di Selangor.

Sama kes macam subsidi diesel kepada nalayan. 20 tahun dahulu, jumlah minyak digunakan nelayan kecil tetapi jumlah tangkapan ikan besar, sekarang jualan minyak melampau-lampau tinggi tetapi hasil ikan yang naik ke darat ciput.

"Walaupun program yang kita adakan sering dipertikaikan oleh kebanyakan pihak, namum saya rasa usaha ini harus diteruskan bagi memperkasakan sebuah negara yang memperjuangkan agama Islam," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Mayat Syiah Ditanam Berdiri

Dalam Rencana halaman 30 Berita Harian hari ini menceritakan pengalaman Penolong SUK KDN En Zamihan Mat Zin yang berdepan dengan jemaah Syiah di Kedah dalam perebutan untuk menguruskan jenazah 3 minggu lalu.

Zamihan juga pernah dijemput untuk hadir dalam majlis debat dengan ketua Syiah Kedah iaitu Abdullah Hasan dan turut serta dalam debat tersebut ialah Mahfuz Omar sendiri. Dialog atau debat berjalan dalam suasana tegang dan ada pengikut Syiah yang membawa senjata dan bertindak kasar.

Jelas menunjukkan Mahfuz tahu bahawa Syiah sememangnya wujud dan kuat di Kedah.

Kenyataan bodoh beliau baru-baru ini yang cuba tidak tahu dan tidak faham apa itu syiah jelas telah mencemarkan nama beliau dan tidak mustahil juga Mahfuz juga seorang Syiah.

Sekian/....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ISA perlu kajian mendalam?

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menyambut baik cadangan supaya diperkenalkan semula Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang telah dimansuhkan tetapi ia perlukan kajian mendalam dan mendapatkan pandangan semua pihak.

Beliau berkata kadar jenayah yang semakin meningkat sekarang memang ada kaitan dengan pemansuhan Ordinan Darurat (EO) dan ISA dan kerajaan perlu mewujudkan langkah-langkah terbaik bagi menanganinya.

Katanya cadangan untuk memperkenalkan ISA harus dikaji dan dibincangkan semua pihak berkaitan kerana sekiranya keselamatan negara terjejas ia bakal memberi kesan negatif kepada keyakinan rakyat dan juga sektor pelancongan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi baru-baru ini mendakwa peratusan besar jenayah yang berlaku sejak kebelakangan ini melibatkan bekas tahanan EO yang telah dibebaskan.

TM menyokong cadangan mewujudkan semula ISA tanpa perlu membuat kajian yang mendalam, sebab ianya sudah lama diguna pakai, segala garis panduan, fasa-fasa sudah ada. Apa yang perlu buka dan laksanakan sahaja.

Tak perlu dibahaskan di dalam kabinet sebab sewaktu memansuhkan dahulu pun tak perlu kelulusan dewan rakyat pun.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.