Sabtu, 11 Mei 2013

Staff PLUS bersyukur BN mengekalkan pemerintahan

Beberapa hari lepas, TM bertanyakan seorang eksekutif PLUS mengenai reaksi kakitangan PLUS mengenai kemenangan BN.

Kata beliau, warga PLUS bersyukur kerana periuk nasi mereka masih berasap.

Ini kerana terdapat pengguna PLUS dari orang Pas tak kira lelaki atau perempuan yang tutup nampak mata saja telah menyindir dengan ayat yang kurang enak apabila nak bayar toll.

Antara caciannya ialah, "siap lah hangpa lepas 5 hari bulan nanti pi cari kerja lain, kami akan mansuhkan toll dan bermacam lagi bentuk provokasi."

Taipingmali mencabar kerajaan Pulau Pinang supaya menghapuskan toll Sungai Nyior dan Jambatan Pulau Pinang seperti yang dijanjikan. Begitu juga dengan toll yang ada di Selangor hapuskan.

Full stop
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

LGE salahkan Pas kerana kalah di Kedah

Guan Eng tuduh PAS sebabkan Kedah kalah nak tau pasai pa - Dia takut pasai Penang adalah tanah jajahan Kedah, Penang begantung sumber air dari Kedah,kena bayar ufti kpd Kedah, dulu dia tak perlu bayar smua tu pasai Kedah diperintah Pas pakatan mereka skarang BN perintah dia kena bayar back dated smua tu kalau tak faham2 je le anak bapak,(Mahathir)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BN meraikan kemenangan tanpa penggiat media?

Mungkin Mungkin Mungkin

Nampaknya sudah banyak bahagian-bahagian Umno dan BN mengadakan majlis meraikan kemenangan PRU 13.

Pun begitu mungkin mereka lupa nak mempelawa pengiat media maya tahap cikai atau blogger nyamuk atau juga blogger jalanan.

Yang dilayan adalah penulis-penulis media arus perdana terutama yang berpusat di Kuala Lumpur.

Penulis peringkat negeri boleh diabaikan tambahan lagi pejuang maya langsung dilupakan maklumlah hanya wujud cara maya.

Tm hanya menjawab komen dalam blog saja. Tak mengapa, janji sikit sebanyak perjuangan kami dimanfaatkan oleh BN.

Ini terbukti benar kerana hampir semua bahan-bahan cetakan oleh BN sebagai bahan kempen banyak diambil daripada hasil buah tangan penggiat media maya seperti bloggers dan facebokers.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Hala Tuju Kaum Cina Pasca PRU-13: Akhbar Cina Salahkan DAP

PRU-13 memperlihatkan kesumat kaum Cina yang tidak pernah padam kerana terpaksa menerima pemerintahan kerajaan Melayu. Jelas, mereka berada di sini bukan atas kehendak mereka tetapi 'terpaksa' kerana nenek moyang mereka telah mengambil keputusan untuk terus tinggal di negara bertuah ini. Semua orang sedia maklum bahawa kaum Cina secara azalinya adalah kaum yang mempunyai sifat perkauman tegar selain kiasu atau chauvinis iaitu tidak mungkin mengaku salah, atau mengaku kalah.

Di sinilah letaknya perbezaan antara sifat nasionalis dengan sifat assobiyah iaitu dalam mengakui kesalahan yang dilakukan oleh pihaknya.

Seorang nasionalis akan mempertahan dan membela kaumnya tetapi tetap bersikap adil dan tidak menindas atau membenci kaum lain. Tetapi, seorang yang mepunyai sifat assobiyah atau perkauman akan mendiamkan kesalahan rakan-rakan sendiri serta membenci sesiapa sahaja yang bukan dari kalangan mereka.

Secara dasarnya, tiada siapa dapat menafikan yang kaum Cina merupakan kaum yang paling berjaya di Malaysia. Oleh itu, laungan bahawa mereka tertindas dan kerajaan Melayu rasis, dengan sendirinya tidak masuk akal. Bagaimana mereka boleh menyatakan diri mereka tertindas jika di masa yang sama mendabik dada bongkak sebagai kaum yang paling kaya? Adakah orang kaya, mewah malah mampu mengugut dan menekan orang lain, dikatakan sebagai golongan yang tertindas?

Justeru, perjuangan kaum Cina untuk 'keluar dari penindasan' melalui PR merupakan satu penipuan terhadap semua termasuk diri sendiri.

'Idea' bahawa mereka ditindas dicetuskan oleh puak-puak ekstremis Cina seperti Dong Zong dan juga DAP. Kedua-dua pihak ini tidak boleh menafikannya kerana ia sudah jelas terbukti dari ceramah-ceramah dan kenyataan-kenyataan mereka di mana-mana yang sering menuduh 'kaum Cina dianaktirikan' kerajaan.

Idea ini kemudian disebar dan disemarakkan oleh akhbar-akhbar Cina. Melalui sekolah-sekolah vernakular, kaum ini kini berjaya membentuk generasi yang berpegang kuat kepada 'idea' ini. Oleh itu, generasi inilah yang kita lihat memegang bendera Malaysia secara terbalik dan yang berhimpun di Stadium Kelana Jaya malam semalam.

Nampaknya, apa yang kaum Cina inginkan iaitu menunjuk kekuatan dan memberi tekanan kepada kerajaan melalui PRU-13 telah pun berjaya. Harapan mereka, ia akan menakutkan kerajaan dan orang Melayu serta semua pihak akan semakin menghormati mereka. Harapan mereka juga agar kerajaan akan semakin tunduk kepada mereka.

Namun, sepertimana Lim Kit Siang tersilap hitung akan tindak-balas kaum Melayu dalam Tragedi 13 Mei, begitu jugalah dalam PRU-13 ini. Kaum Melayu tidak tunduk, tetapi kembali bangkit mencabar mereka. Kit Siang gagal mengingatkan kaumnya bahawa sabar Melayu ada hadnya, baik Melayu juga ada hadnya walaupun secara luaran, ia kelihatan seperti tidak terhad.

Kaum Cina adalah minoriti, itu hakikat yang tidak boleh dinafi.

Sebagai pendokong demokrasi, seperti yang dilaungkan, maka kaum Cina wajib menerima hakikat bahawa suara majoriti adalah lebih utama dari suara mereka. Oleh itu, mereka seharusnya bersyukur kerana walaupun hanya minoriti, suara kaum mereka cukup luas, malah terlalu luas sehingga tidak terkawal.

Bagaimanapun, dengan penolakan padu dari kaum mereka terhadap kerajaan dalam PRU ini, iaitu sehingga 97%, ia sebenarnya hanya melemahkan lagi kaum Cina, dan bukannya menguatkan lagi suara mereka.

Namun, mereka bernasib baik kerana sifat Melayu itu bukanlah kejam dan bukanlah bodoh seperti kaum Cina yang berpegang kepada sifat perkauman membuta tuli. Menafikan terus suara kaum Cina hanya mengundang bencana, tetapi dalam pada itu, kita tidak boleh menafikan bahawa suara mereka kini hanya tinggal 3% sahaja.

Apa yang kerajaan amat terkilan dengan keputusan PRU kali ialah hakikat bahawa kaum Cina tidak pernah setia kepada negara ini. Mereka juga tidak pernah ikhlas kepada Barisan Nasional. Semua yang mereka lakukan, kebaikan yang mereka tunjukkan hanyalah untuk kepentingan diri. Mereka menipu, memanipulasi serta menikam belakang kerajaan yang begitu banyak bertolak ansur dan mengalah dengan mereka selama ini. Mereka tidak langsung berkongsi aspirasi muhibbah, 1Malaysia, dengan sebenar-benarnya walaupun sering memaksa orang lain berbuat demikian.

Malangnya, sehingga ke hari ini juga, kaum Cina masih lagi tidak melihat masalah ini sebagai masalah 'keikhlasan' dan 'pengkhianatan' mereka kepada BN, kerajaan atau negara. Oleh itu, masih ada suara-suara Cina yang menyuruh kerajaan terus mengalah dan mendengar kata mereka konon untuk mendapatkan kembali sokongan mereka.

Masalahnya, mereka sudah menerima lebih dari sepatutnya yang diterima oleh minoriti negara lain. Dan kerajaan tidak boleh terus menerus tunduk semata-mata untuk menjaga sensitiviti mereka. Selama ini, akhbar Utusan Melayu sering diserang sebagai rasis. UMNO dituduh rasis. Perkasa dicop sebagai rasis. Semuanya hanya kerana sering mengingatkan mereka bahawa mereka sudah cukup segala-galanya.

Yang rasis adalah mereka yang berdegil ingin memisahkan dan melebarkan jurang antara kaum melalui sekolah vernakular, UEC dan macam-macam lagi. Dan mereka itu tidak lain tidak bukan adalah akhbar-akhbar Cina, Dong Zong dan juga DAP.

Kini, setelah menyedari bahawa 'tsunami' PRU-13 mereka tidak mampu menumbangkan kerajaan Melayu, malah melemahkan lagi suara kaum Cina, maka mereka mula berpandang-pandang sesama sendiri dan tertanya-tanya, "apa seterusnya?"
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Penerangan Undi Popular vs Undi Elektoral

Anwar Ibrahim berjaya memperalatkan pengundi-pengundi yang rata-rata tidak faham konsep undi elektoral yang selama ini diamalkan di Malaysia dan kebanyakan negara dunia termasuk AS dan UK. Walaupun PR memang undi popular, konsep undi elektoral yang selama Ini dilaksanakan menghalang PR membentuk kerajaan.

Anwar menggunakan sentimen ini untuk menghasut rakyat yang tidak puas hati untuk bangkit membantah keputusan PRU13. Seorang pensyarah dan klimatologis dari Universiti Malaysia Sabah telah menjelaskan isu ini dalam laman Facebook beliau.

Ini semua adalah perancangan beliau untuk memastikan hajat hidupnya selama ini tercapai iaitu untuk menjadi PM. Apa sahaja cara digunakan bagi membantah segala apa keputusan mahupun ketetapan yang telah dilaksanakan bertahun-tahun selama ini.

Kalau selama ini Malaysia mampu aman dengan sistem pilihan raya sebegini, mengapa baru sekarang dibangkitkan cara yang diguna? Mengapa tidak sewaktu beliau masih berada di dalam kerajaan BN dan juga ketika beliau masih lagi menjadi TPM?

Nampak sangat apa yang dilakukan dan direncanakan Anwar selama ini hanyalah sekadar untuk memenuhi nafsu dan kehendak beliau. Dengan cara yang kotor, Anwar sanggup melakukan apa sahaja termasuk mengorbankan maruah penyokong-penyokongnya untuk turut sama menipu rakyat yang lain.

Buktinya, Anwar sudah berjaya membuatkan penyokong tegar Pakatan Rakyat untuk mempercayai setiap bait kata beliau. Dan mereka yang tidak berapa bijak ini mula menyebarkan fahaman dan kepercayaan mereka yang sebenarnya berlandaskan pembohongan Anwar.

Inilah puncanya kepada rakyat yang mempunyai keintelektualan yang tinggi, namun cukup sekadar mendengar apa yang dikata pemimpin yang diagungkan mereka. Sepatutnya, sebagai rakyat yang sudah terdedah dengan pelbagai kemudahan, kita haruslah lebih bijak menilai dan memahami sesuatu keadaan dengan rasional dan waras.

Kefahaman yang membabi buta lah yang menyebabkan ramai mereka yang sesat dan terus tenggelam dengan dunia ciptaan mereka. Dengan fantasi yang tidak bertepi dan dengan janji yang tidak akan ditepati.

Kalau perlu bangkit, bangkitlah menetang yang tidak menegakkan kebenaran, bangkitlah menentang mereka yang sentiasa inginkan keganasan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pakat-pakat lepaskan jawatan setelah gagal dlm PRU 13

TS KOH TSU KOON umum letak jawatan Presiden Gerakan kuatkuasa 16 Mei. Timbalan, Datuk Chang Ko Youn akan pangku jawatan Presiden. PADA PC lepas mesyauarat Majlis Presiden MCA tadi pula, DS Chua Soi Lek kata akan letak jawatan antara Jun hingga Disember ini masa pemilihan parti
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas Lenggong tak puas hati dengan kekalahan PRU 13

Salam sesiapa yg mempunyai bukti dan sanggup membuat pengakuan bersumpah telah menerima bayaran dan dipaksa membuat akujanji untuk mengundi Umno dalam PRU13 baru ini akn dibayar RM10000 sbg ganjaran memberi maklumat dan kesediaan menjadi saksi.

Yang berminat minta hbg sdr Azni. +60134851510 atau Soidi 0135281879 hebahkan.

kpd org umno. kenyataan sms ini dibuat oleh raziman zakaria calon pas parlimen lenggong
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Cina balas dendam kekalahan Dap pulak dah

Sejak Isnin, isu kenaikan barang-barang keperluan dapur mula diperkatakan.

Bermula dengan khabar-khabar angin harga minyak akan naik. Selepas itu roti Gardenia dikatakan naik. Harga gas masak naik pada hal kos pengangkutan dan penghantaran saja yang naik.

Sebelum ini harga gas masak 14kg jika dihantar ke rumah berharga RM 27 hingga RM 28 setong dan akan naik RM 30. Pun begitu harga isu kandungan gas kekal tidak berubah.

Hari ini Sabtu ramai pengunjung pasar borong Kamunting terkejut dengan kenaikan harga ikan. Apabila ditanya oleh pelanggan inilah lah jawapannya " BN sudah menang barang naik harga lah, dulu belum undi punya jam barang tak naik, sekalang balu naik ma"

Nampak sangat mereka menggunakan kuasa ekonomi untuk menaikan kemarahan rakyat terhadap kerajaan.

Di Kedah, sebelun PRU 2008, hampir semua barang keperluan pertanian terutama berkaitan dengan padi, kos meningkat mendadak. Bila rakyat tanya, jawapan yang diberikan adalah sama, "BN maa, Barang Naik lah". Akibat isu itu Kedah jatuh ke tangan pembangkang.

Sekarang siapa yang rasis?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
KEPUTUSAN PENUH UNTUK PETI UNDI PIANDANG INDAH
( Pengundi Melayu - 443 orang /
Pengundi Cina -2690 orang /
Penguindi India- 76 ) -

Keputusan PRU13- BN - 478 undi - PR - 2273.undi.

Apakah maksudnya ini ?......

Keputusan Peti Undi TANJUNG PIANDANG ( Pengundi Melayu - 401 orang /
Pengundi Cina - 2038 orang /
Pengundi India - 18 orang)
KEPUTUSAN PRU13 - BN - 331 undi - PR- 1672 undi .

Apakah maksudnya ini ?......
PETI UNDI. COAST ROAD K. Kurau.( Pengundi Melayu - 317 orang /
Pengundi Cina -1829 orang /
pengundi india - 18 orang)

Keputusan PRU 13. - BN - 359 undi - PR - 1411 undi .

Apakah maksudnya ini.....?.
PETI UNDI KUALA KURAU
( pengundi Melayu - 1406 orang /
Pengundi Cina 888 orang -
Pengundi India - 111 orang .

KEPUTUSAN PRU 13 .- BN - 1050 undi - PR - 925 undi

( BN Menang). Peti Undi SIMPANG TIGA K.KURAU.

( Pengundi Melayu - 1581/
Pengundi Cina - 69 orang/
pengundi India - 8 orang )

KEPUTUSAN PRU 13. BN - 877 undi - PR -533 undi ( BN Menang ). Kesimpulannya ??? ....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.