Khamis, 29 Ogos 2013

Jerubu datang lagi

Bandar Taiping dan kawasan sekitar sudah seminggu dilanda jerubu.

Indikator yang menunjukkan jerubu ialah Bukit Larut.

Sekiranya Banjaran Bintang tersebut kelihatan bersih bermakna kadar pencemaran udara berada ditahap minimum.

Seandai banjaran tersebut tidak kelihatan dan kabur bermakna tahap pencemaran amat tinggi.

Pun begitu dalam berita tidak ada pula berita yang menyatakan jerubu sedangkan doktor perubatan sendiri mengakui bahawa Taiping dilanda jerubu.

Apakah Jabatan Alam Sekitar yang berpejabat di Taiping masih tidak menyedarinya?

Dengan artikel pendek ini, diharapkan JAS dan Jabatan Kaji Cuaca dapat menyediakan laporan.

Jangan tunggu sampai mudarat baru nak bertindak.

Seperkara lagi yang TM lihat ialah hobi membakar sampah dan rumput oleh penduduk setempat.

Apabila cuaca panas dan kering, ketika itulah mereka gemar membuat pembakaran terbuka.

Taiping juga terdapat kilang-kilang yang gemar melepaskan asap hitam pada waktu malam.

Biasanya selepas jam 10.00 malam kawasan Ayer Puteh, Kamunting membawa ke Taman Lela, asap tebal, hitam dan berbau akan kelihatan.

Untuk melihat asap tersebut dengan jelas, apa yang perlu dilakukan ialah dengan melihat lampu jalan.

Jika berlaku asap hitam, kepulannya akan jelas kelihatan di keliling lampu jalan yang berwarna kuning itu.

Sekian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Fakta Menarik Mengenai Kongsi Gelap

Paling menarik ialah penglibatan kaum India dalam gangsters. Walau kadar peratusan penduduk kaum India adalah lebih kurang 18% tetapi mempunyai paling ramai dalam kongsi gelap.

"Home Ministry: Of the 40,313 illegal gang members, 28,926 are Indians, Chinese - 8,214, Malays - 1,293, 921 from Sarawak, 329 from Sabah."

Patutlah ramai daripada mereka berani dan ganas. Cara pemakaian, tatoo, gaya, fesyen rambut, akesesori dan lain-lain indikator cukup mudah untuk mengenali mereka ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PR Anggap Penonton Tanda Putera Tolol

Kita tidak faham kenapa ada yang takut dengan sejarah sedangkan sejarah adalah sejarah, iaitu perkara yang lepas. Kalaupun kita mempunyai sejarah silam yang gelap, namun, jika kita sudah menginsafinya dan meminta maaf maka ia tidak seharusnya menghantui kita lagi. Sebaliknya, kita akan bersedia bercakap mengenai sejarah tersebut sebagai peringatan kepada diri sendiri dan pengajaran kepada orang lain.

Malangnya, di negara ini ada pihak yang takut benar dengan sejarah negara sendiri. Berbagai-bagai usaha dilakukan mereka untuk menafikan dan mengubah sejarah tersebut. Apabila sejarah itu difilemkan, pihak ini benar-benar meroyan, terlompat-lompat tidak keruan cuba menghalang orang ramai menontonnya. Itulah yang berlaku kepada Filem Tanda Putera arahan Datuk Shuhaimi Baba, yang memaparkan sejarah 13 Mei 1969.

DAP yang menjadi petualang dalam tragedi 13 Mei tidak senang duduk apabila filem ini masuk ke panggung hari ini. Bagi melepaskan geram, laman web pro-PR iaitu Negara Pakatan Rakyat menganggap sesiapa yang menonton filem tersebut sebagai tolol.

Laman web tersebut juga menyarankan agar artis-artis seperti Faizal Tahir dan Ahmad Idham tampil membela keputusan Lim Guan Eng untuk mengharamkan filem itu dari ditayangkan di Pulau Pinang. Alasannya ialah, PR perlu menjaga hati orang-orang Cina yang memberi sepenuh sokongan kepada parti itu dalam PRU-13 yang lalu.

Tindakan Guan Eng mengharamkan filem ini di Pulau Pinang hanya mengukuhkan lagi imejnya sebagai diktator yang menyekat kebebasan media. Lebih dari itu, ia juga membuktikan betapa Guan Eng, DAP dan PR tidak punya semangat nasionalisme kerana enggan menghayati sejarah negara.

Dengan sikap membisu PAS yang mewakili Melayu di dalam PR, terhadap tindakan Guan Eng, ia turut membuktikan bahawa PAS adalah pengkhianat bangsa kerana menyokong pihak yang membunuh bangsa sendiri.

Sekiranya PR ikhlas dan matang dalam berpolitik, filem Tanda Putera tidak mungkin menjadi kontroversi.

Seharusnya, PR menggalakan rakyat menonton filem yang jujur memaparkan sejarah negara dan bukannya menghalangnya. Sebuah parti pembangkang yang matang tidak akan sekali-kali menonjolkan diri sebagai pengkhianat sepertimana PR, sebaliknya akan memaparkan diri sebagai pencinta negara yang lebih lagi bagi menyaing kerajaan. Jelas PR tidak bijak kerana tidak mampu menutup sifat rasis DAP sehingga memperjudikan sokongan rakyat.

Walaubagaimanapun, atas dasar ini, rakyat Malaysia wajar melihat kebebalan PR sebagai satu hikmah kerana ia memudahkan kita membuat pilihan antara yang baik dengan yang tidak, atau pihak yang benar dan yang salah.

Kesimpulannya, yang tolol ialah PR, DAP dan Guan Eng bukannya para penonton Tanda Putera
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Selection Of Mosque Committees Not Done Through Agms Due To Major Weaknesses -

The selection of members of mosque committees throughout Perak is not done through the annual general meeting (AGM) as this method has major weaknesses.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir said although basically all matters involving Islamic religious administration were bound by the state Islamic Religious Administration Enactment 1992, the state government always studied and sought the best method of selecting members for the mosque committees.

"Selection through an AGM poses some limitations and there is great possibility that the voters are not part of the area's congregation, so they don't know the affairs of that mosque nor do they have the expertise to administer it," he said in reply to a question from Abu Bakar Hussain (PAS-Titi Serong) at the state assembly sitting, here, Wednesday.

Zambry said most states did not use the AGM to select their mosque committees but through nominations decided by their Islamic Religious Council, whereby in Perak, for instance, the nominations were made by the penghulu, religious administrative officers and the district chieftains.

On religious teachers (guru takmir agama) who were sacked, Zambry admitted that the action was taken by the religious administrative authorities after they were found to have done wrong.

"Most of them were invited by the mosque administration to impart religious knowledge to the local community. The lectures were organised by the respective mosques, while the state government only gave the authorisation to teach, besides monitoring before taking action following complaints on problems posed by these religious teachers," he said.

Zambry said they should just be teaching religion instead of using the mosque to promote their political ideology.

"From the legal aspect, the state government cannot take action against mosques which prevent such religious teachers from teaching at the mosques, as this comes under the jurisdiction of the state Islamic Religious Council, which is chaired by the Regent of Perak, Raja Dr Nazrin Shah."

He advised all guru takmir agama in the state to carry out their responsibilities well and impart only the true teachings of Islam to the Muslim community.

"We must preserve unity, so keep politics out of the mosques. It's sad today that some mosques are not used as a place to forge unity, while in some countries, people have been massacred in mosques."

-- BERNAMA


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MKN berjaya membawa balik hampir kesemua pelajar Mesir

UPDATE-kata Datuk Thajudeen 2,796 rakyat Malaysia berdaftar dibawa balik dari Mesir dgn 49 penerbangan sejak 21 Ogos. Penerbangan terakhir malam ini 50 orang
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas Kedah Tolak Enakmen Anti Syiah

Sidang Dun Kedah kelmarin dah meluluskan Enakmen Anti Syiah dengan 21 undi, semuanya dari Adun BN.

Seramai 9 adun menolak, 4 berkecuali dan 2 tidak mengundi.

Kerusi pembangkang Kedah adalah seperti berikut, ( PAS-8 PKR-3 DAP-2 ).

Justeru, Pas telah menolak Enakmen Anti Syiah telah memberi satu persoalan bahawa kesemua adun Pas Kedah adalah penyokong kuat Syiah atau mereka bermazhab Syiah.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.