Ahad, 6 Oktober 2013

Tiada alasan menyatakan kempen pemilihan Umno pendek dan suntuk.

Jika ada calon. MT dan 3 sayap parti yang menyatakan masa berkempen tidak cukup dan syarat yang terlalu ketat sebenarnya tidaklah tepat.

Menteri Besar Negeri Sembilan menyatakan sepatutnya meriah kerana calon boleh turun seluruh negeri untuk berkempen ke seluruh negara. Tambah beliau pemilihan kali ini disifatkan agak ketat dan peraturan dalam pemilihan kali ini kurang bijak dan boleh membantutkan proses pemilihan. Ia bukan suara beliau tetapi suara dan pandangan daripada bawah.

Pada pendangan TM agak berlainan pula. Peraturan pemilihan kali ini telah dibentang dan diterima oleh semua bahagian pada 2009/10 lalu.

Oleh itu semua calon yang bercadang untuk bertanding boleh mula berkempen sejak 4 atau 5 tahun lalu. Lebih-lebih lagi mereka yang berjawatan menteri jika turun ke bahagian untuk merasmikan persidangan bahagian, jumpa lah semua ahli-ahli cawangan dan bertukar-tukarlah nombor telefon atau I'd akaun media sosial.

Ini tidak, bila turun kurang mesra rakyat, bila dah terdesak macam sekarang barulah menggelupur.

Saya cukup teruja dengan sikap beberapa orang pemuda Umno yang rajin turun padang, masih ingat lagi sewaktu berlaku banjir di Kedah, Perak dan negeri negeri lain, kumpulan pemuda ini turun padang menghulurkan bantuan, jika ada sebarang aktiviti sama ada peringkat pusat atau negeri mereka akan turun, jadi bila nak bertanding exco pemuda Umno Pusat, ia tidak menjadi masalah. Tak payah turun berkempen pun, hanya tekan butang handset, semua akan bagi sokongan. Nama pemuda-pemuda ini tak payah sebutlah sapa baca dia faham sendiri lah.

Yang hairan ada penyandang yang tak senang duduk apabila jawatan mereka dicabar. tak cukup dengan majlis memperkenalkan calon yang dibuat oleh jawatankuasa, mereka minta negeri-negeri buat program memperkenalkan calon secara eksklusif.

Sekian.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.