Isnin, 12 Ogos 2013

Apakah Syiah mula membalas dendam seperti di luar negara?

Selepas seorang mangsa meninggal dunia akibat bom di Kelantan, kini serangan berlaku di Pulau Pinang.

Walaupun mangsa hanya cedera tetapi pihak kerajaan kena siasat samada ia berkait rapat dengan Syiah.


"GEORGE TOWN: A tourist from China was one of two people injured from an explosion under a car at a parking bay in Love Lane at 2.30pm."

Menakutkan dan satu tindakan segera di tuntut kepada kerajaan supaya ISA dikuatkuasakan segera.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KENYATAAN MEDIA YABHG TUN ABDULLAH HAJI AHMAD BADAWI MENGENAI BUKU 'AWAKENING'

Pak Lah buka mulu isu buku 'Awakening' susunan Briged Welsh.

Sejak dua tiga hari yang lepas, banyak berita diterbit mengenai 'buku Pak Lah'. Isu ini juga mendapat liputan luas dalam media sosial dengan pelbagai reaksi dan komen.
Sebelum saya memberi apa-apa komen, mungkin saya perlu memberi sedikit penjelasan tentang buku tersebut.
 
Pertamanya, buku tersebut tidak ditulis oleh saya. Buku ini disusun oleh dua ahli akademik, James Chin dan Bridget Welsh, dengan memuatkan beberapa rencana oleh pelbagai penulis yang telah menyumbangkan tulisan masing-masing mengenai pentadbiran saya sebagai Perdana Menteri. Ada yang dikhabarkan positif dan banyak juga yang negatif dan kritikal.
 
Kedua, saya sendiri hanya terlibat melalui wawancara yang dibuat oleh James Chin dan Bridget Welsh. Wawancara ini lebih kepada menjawab soalan-soalan yang dibangkitkan oleh penulis-penulis yang telah menyumbang kepada buku tersebut dan memberi saya ruang untuk menjelaskan beberapa perkara dari sudut saya sendiri.
 
Ketiga, saya tidak menaja atau meminta buku tersebut diterbitkan. Sudah menjadi perkara biasa para akademik membuat analisa tentang sejarah politik negara kita dan sudah pasti era saya tidak terlepas dari kajian ilmiah. Saya cuma telah setuju untuk diwawancara agar suara, pendapat serta penjelasan saya dapat dimuatkan didalam buku tersebut.
 
Keempat, oleh kerana saya bukan penerbit, pencetak, pengarang ataupun penulis buku tersebut, saya tidak tahu, tidak diberitahu dan tidak bertanggungjawab diatas mana-mana jemputan untuk melancarkan atau membincangkan buku tersebut. Berita yang mengatakan pemimpin dari parti pembangkang dijemput untuk melancarkan buku ini di Singapura - kalaupun benar - adalah keputusan penerbit buku, bukan saya.
 
Kelima, saya tidak merancang untuk menghadiri pelancaran buku tersebut. Ini kerana saya tidak mahu orang membuat andaian yang buku ini ditulis atau ditaja oleh saya. Saya cuma menjawab soalan yang ditanya. Biarlah jawapan-jawapan saya menjadi tumpuan pembaca.
 
Berlatarbelakangkan fakta-fakta diatas, saya berharap orang awam mendapat gambaran yang lebih jelas tentang 'buku Pak Lah'. Sekali lagi, ini bukan buku yang ditulis atau ditaja oleh saya. Mungkin ada yang bertanya, kenapa Pak Lah setuju untuk diwawancara oleh pengarang-pengarang yang dikatakan selalu menulis rencana yang kritikal? Saya bersetuju diwawancara kerana perlu ada penjelasan saya sendiri didalam kajian ilmiah ini. Suka atau tidak, setuju atau tidak, saya berpegang kepada prinsip keterbukaan sebagai paksi kepada demokrasi yang matang. Prinsip keterbukaan inilah yang saya amalkan apabila didatangi dengan permohonan oleh para pengarang buku ini untuk diwawancara. Walaupun saya dimaklumkan buku ini bakal memuatkan rencana yang kritis dan 'unflattering' tentang kepimpinan saya, saya masih setuju diwawancara atas semangat keterbukaan demi perdebatan yang seimbang dengan mengambil kira semua sudut pandangan.
 
Sudah pasti pandangan-pandangan dalam buku ini akan mengundang reaksi-reaksi tertentu. Terpulanglah kepada semua pihak untuk membuat rumusan masing-masing. Prinsip keterbukaan bermaksud kita sedia memberi ruang kepada semua untuk bersuara. Tetapi janganlah pula ada yang membuat andaian bahawa buku ini ditulis oleh Pak Lah yang sudah bersubahat dengan pembangkang untuk menentang partinya sendiri. Itu sudah memesong fakta dan menjadi fitnah. Apa juga teguran yang diberikan dalam wawancara saya yang dimuatkan dalam buku ini dibuat kerana saya ingin melihat UMNO terus diberikan mandat dan kepercayaan oleh rakyat. Saya tak pernah meninggalkan UMNO dan Insya'Allah bila tiba masanya nanti, saya akan menghembuskan nafas terakhir saya di dunia ini masih lagi sebagai ahli UMNO yang cintakan negaranya.

Mohon sebarkan
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Plus line melaporkan lebuhraya sesak

Lebuh raya Utara Selatan sesak dan perlahan hari ini dari arah Selatan dan Utara ke Lembah Kelang.

Punca kesesakan ialah sikap pemandu yang gemar berada di lorong kanan dengan kelajuan perlahan.

Syndrome right lane ini hanya berlaku pada hujung minggu dan musim perayaan terutama mereka baru dapat lesen dan mempunyai tanda 'P'.

Satu lagi ialah pemandu yang sedang merokok atau ber'sms' dan bercakap dengan telefon.

Awas juga bila berada di kawasan Bidor sehingga Behrang, terutama waktu malam. Longkai akan berkeliaran untuk cari makan seperti menuang minyak disel atas jalan atau sebagainya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lagi satu tranformasi Umno akan berlaku di Indera Mahkota

Ketua Pemuda Umno Bahagian Indera Mahkota, Datuk Suhaimi Sulong menawarkan diri untuk bertanding jawatan Timbalan Ketua Bahagian Umno Indera Mahkota bagi pemilihan Umno kali ini.

Suhaimi, 43, menawarkan diri untuk mengisi kekosongan jawatan yang sebelum ini disandang Datuk Shaharuddin Samsuddin.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PI1M BANTU PELAJAR LUAR BANDAR CELIK IT

YAN, 11 Ogos (Bernama) -- Lazimnya masyarakat luar bandar agak ketinggalan dari segi Teknologi Maklumat (IT) kerana tidak mendapat pendedahan sewajarnya sekali gus meluaskan jurang digital dengan masyarakat bandar.

Sehubungan itu, kerajaan menubuhkan Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) yang merupakan inisiatif Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk membantu masyarakat luar bandar mengenali IT.

Bagi pelajar Nurul Liyana Usup, 13, dari Kampung Seberang Jaya, Kuala Sala dekat sini sebelum ini dia langsung tidak berpeluang menggunakan komputer serta melayari Internet kerana keluarganya tidak mampu menyediakan kemudahan itu.

"Sebelum ini saya memang tak tahu mengenai hal berkaitan dengan komputer dan Internet, nak pegang komputer pun takut sebab memang tak reti (pandai).

Sekarang saya dah boleh guna komputer tanpa rasa takut selepas diajar oleh tenaga pengajar PI1M," katanya kepada Bernama ketika ditemui di PI1M Kuala Sala di sini.

Nurul Liyana, anak nelayan dan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Mu''adzam Shah, Kota Sarang Semut berkata kemudahan yang disediakan oleh kerajaan itu dapat digunakannya untuk menyiapkan tugasan serta mencari pelbagai maklumat berguna untuk tujuan pembelajaran.

Dia amat berterima kasih kepada kerajaan kerana mewujudkan PI1M di tempatnya yang mampu membuka mata pelajar dan masyarakat luar bandar di kawasannya tentang IT.

Nurul Huda Natasha Ismail, 12, pula berkata dia kini bukan sahaja mengulang kaji untuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) melalui buku, malah dapat belajar dalam Internet melalui aplikasi Zoom A.

"Memang seronok guna Internet, banyak yang saya dapat. Sebelum ini saya pernah ke Kafe Siber tapi tak boleh nak belajar sebab keadaan bising dan mengganggu tumpuan saya belajar," katanya.

Pelajar Sekolah Kebangsaan Seri Mahawangsa, Kuala Sala itu berkata dia dapat mempelajari sesuatu yang baharu serta dapat melihat kertas soalan UPSR terdahulu secara dalam talian untuk dijadikan latihan harian.

"Bila ada PI1M ini saya mudah untuk belajar. Saya juga dapat belajar asas perisian komputer seperti Microsoft Office dan dapat panduan mengenai penggunaan Internet dengan betul " katanya.

Nurul Huda berkata walaupun Internet juga mempunyai banyak keburukan, baginya setiap pengguna Internet perlu bijak setiap kali melayarinya dan hanya melayari laman sesawang yang berfaedah sahaja.

Sementara itu Pengurus PI1M Kuala Sala, Siti Fatimah Ayob berkata PI1M Kuala Sala menawarkan pelbagai aktiviti dan program kepada masyarakat di kawasan itu yang sebelum ini kurang terdedah dengan IT.

Katanya antara program yang dianjurkan ialah latihan ICT percuma, program ''klik dengan bijak'', program 1 Citizen, Get Malaysian Business Online serta program pembangunan modal insan masyarakat.

Beliau berkata selain itu pihaknya juga membantu peniaga dan usahawan kecil di kawasan itu untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan menggunakan Internet sekali gus dapat membantu meningkatkan pendapatan mereka.

"Kita mahu masyarakat luar bandar setanding dengan masyarakat bandar yang dapat pelbagai kemudahan. Menerusi pelbagai program, usahawan boleh menggunakan teknologi maklumat untuk berniaga secara online," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Mudah Untuk Buat Fitnah Ala kawarij

Oleh : Jebat

Aku sebenarnya malas nak bincangkan isu ini. Cuma satu jer lah yang aku nak cakapkan. Sebelum terima sesuatu berita. Periksalah terlebih dahulu... Google laa kat internet ke atau telefon lah ke balai polis untuk mendapatkan penjelasan. Tapi kepada Cyber Troopers Pakatan Khawarij tolonglah.... Nak buat FITNAH tu biarlah cerdik sikit.

Hari tu korang cakap BANGLA dibawa masuk ke Malaysia pada PRU13. Tapi haram SEKOR pun korang tak hadapkan ke muka pengadilan. Malah report polis pun korang tak laporkan... Yang korang cakap hanyalah isu DAKWAT KEKAL. BLACKOUT segala macam semua tak dilaporkan.

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. 

信道的人們啊!如果一個惡人報告你們一個消息,你們應當弄清楚,以免你們無知地傷害他人,到頭來悔恨自己的行為。 

முஃமின்களே! ஃபாஸிக் (தீயவன்) எவனும் உங்களிடம் ஒரு செய்தியைக் கொண்டு வந்தால், அதைத் தீர்க்க விசாரித்துக் கொள்ளுங்கள்; (இல்லையேல்) அறியாமையினால் (குற்ற மற்ற) ஒரு சமூகத்தாருக்கு நீங்கள் தீங்கு செய்து விடலாம்; பின்னர் நீங்கள் செய்தவை பற்றி நீங்களே கைசேதப் படுபவர்களாக (கவலைப்படுபவர்களாக) ஆவீர்கள்.

AL-HUJURAT : 6
--
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.