Isnin, 4 November 2013

PRK Sg. Limau:  Mampukah Sungai Limau Berubah?

 

Hari ini, para pengundi di DUN Sungai Limau, Yan, Kedah turun membuang undi bagi menentukan 'nasib' kawasan mereka.  Bagaikan tersekat dalam ruang masa di tahun 80-an, kawasan ini tidak pernah mengalami perubahan, jauh sekali kemajuan.  Apabila kawasan lain di sekitar mengalami perubahan dari segi pembangunan, kawasan ini terus terbiar seolah-olah tidak dipedulikan. 

 

Oleh kerana kawasan ini menjadi kubu kuat PAS maka kerajaan Kedah pimpinan UMNO sebelum ini, tidak mampu menghulurkan bantuan yang berkesan. Memandangkan PAS terus menang di Sg. Limau, maka kita melihat itu sebagai isyarat yang penduduk di situ sememangnya enggan berubah. 

 

Ini terbukti apabila PAS berjaya merampas kepimpinan Kedah dan Menteri Besar yang dilantik  merupakan ADUN Sungai Limau sendiri dan Sg. Limau masih lagi tidak mengalami apa-apa perubahan.  Begitupun, sentimen menyokong PAS terus kuat dan perasaan sayang para penduduk terhadap arwah bekas Menteri Besar dari PAS itu juga cukup terasa. 

 

Justeru, kita tertanya-tanya, apakah penduduk Sungai Limau sememangnya enggan berubah dan ingin terus hidup dalam keadaan terkebelakang, jauh dari arus kemodenan dan kecanggihan dunia?  Mungkinkan penduduk di sini benar-benar enggan memajukan diri?

 

Bukankah Islam menuntut umatnya agar memajukan diri?  Bukankah penduduk Sungai Limau amat gemar melaungkan Islam? 

 

Umat Islam telah diingatkan bahawa kemiskinan akan mendekatkan kita kepada kekufuran.  Untuk keluar dari kemiskinan, kita wajib menimba ilmu dan berusaha.  Kita tidak boleh hanya duduk menerima nasib sendiri tanpa sedikit pun 'berjuang' untuk meningkatkan taraf hidup kita.   Hanya melalui ilmu maka pemikiran kita akan lebih terbuka dan mampu menganalisa fakta dan angka agar tidak mudah diperdaya oleh sesiapa.  Hanya melalui ilmu maka kita akan menjadi ummah yang kuat. 

 

Justeru, bukankah itu yang penduduk Sungai Limau inginkan?  Iaitu untuk menjadi sebahagian dari ummah yang kuat? 

 

Kita percaya setiap yang mengaku Islam pasti mempunyai impian untuk melihat kekuatan ummah.  Kita mungkin tidak mampu mengubah pemikiran atau membantu umat Islam di negara lain atau di negeri lain untuk mencapai impian itu tetapi, kita boleh saja memulakan dengan diri sendiri. 

 

Pilihanraya Kecil Sg. Limau ini adalah peluang terbaik untuk melakukan perubahan itu.  Ia adalah langkah pertama untuk membawa keluar Sg. Limau keluar dari kemunduran.  Melalui PRK ini, Sg. Limau mampu berubah dan menjadi kawasan yang rancak dengan aktiviti serta mungkin juga cemerlang dari segi ekonomi.  Ini tidak mustahil jika melihat dari perancangan-perancangan bagi kawasan ini yang telah digariskan oleh arwah Menteri Besar dan turut dipersetujui oleh Menteri Besar Kedah sekarang ini.

 

Siapa tahu bakat dan kebolehan yang mungkin ada di kalangan anak-anak Sg. Limau jika mereka tidak didedahkan kepada arus kemodenan dunia.  Siapa tahu akan potensi yang ada di kalangan penduduk di situ sekiranya tidak pernah berpeluang menyerlahkannya. 

 

Bakat, kebolehan, potensi dan peluang adalah kurniaan Allah SWT dan ia perlu diteroka dan dipupuk agar dapat digunakan bagi menfaat seluruh manusia.  Ini tidak akan dapat dilakukan jika Sg. Limau terus di takuk lama, di mana pemikiran penduduknya hanya dipenuhi dengan politik PAS-UMNO manakala sekolah-sekolah agama terus terbiar dan tidak mampu merealisasikan ajaran AlQuran seperti yang diangan-angankan. 

 

Fikirkanlah, sampai bila Sungai Limau harus begini? 


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PAS Akan Malu Besar Jika Majoriti Merosot di Sungai Limau  

Dengan mensasarkan kemenangan dengan majoriti hanya 500 undi, PAS nampaknya tidak berselindung langsung mengenai ketidakyakinan mereka dalam menghadapi Pilihanraya Kecil Sg. Limau.  Bagi PAS untuk  merasa tidak yakin di kubu kuat sendiri tentulah satu perkara yang pelik.  
 
Sungai Limau bukan calang-calang kubu kuat bagi PAS.  Ia telah menjadi milik PAS sejak 1995 tanpa perlu bertukar-tukar calon dan tanpa perlu membuat apa-apa perubahan.  PAS mampu mengekalkan Sungai Limau walaupun tidak pernah memperbaiki keadaan Sekolah-sekolah agama di situ, tanpa perlu melakukan apa-apa pembangunan jauh sekali kemajuan. 
 
Pendek kata, PAS telah mengekalkan Sungai Limau tanpa perlu melakukan apa-apa langsung!  Dari senario ini, PAS seharusnya yakin dapat mengekalkan Sungai Limau walaupun tanpa berkempen. 
 
Namun, ini semua tidak berlaku.  Sungai Limau menjadi kawasan sengit untuk dipertahankan walaupun majoriti undi yang diperolehi parti itu dalam PRU yang lalu cukup memberangsangkan. 
 
Terdapat 19 tempat mengundi di DUN Sungai Limau dan PAS telah menang 14 daripadanya dalam PRU yang lalu.  Dalam PRU 2008, PAS menang dengan majoriti 3,212 dan dalam PRU 2013, arwah Tan Sri Azizan memperolehi 13,294 undi dan menang dengan majoriti 2,774. 
 
Dengan rekod yang begitu cemerlang, kita hairan ke mana hilangnya keyakinan PAS dalam menghadapi PRK ini? 
 
Kali ini, pengundi berdaftar di Sungai Limau adalah 27,222 orang dengan pecahan Melayu 93.03%, Cina 6.76% India 0.06% dan lain-lain 0.15%.  Jika mengikut rekod, PAS sepatutnya yakin memperolehi majoriti sebanyak 2,000 – 3,000 undi.   Majoriti yang kurang dari 1,000 adalah bencana bagi PAS. 
 
Namun, PAS menyasarkan majoriti yang jauh lebih kecil iaitu sebanyak 500 sahaja. 
 
Jelas, PAS dapat mengesan sesuatu yang tidak kena dengan parti itu.  Mungkin PAS menyedari bahawa sikap beberapa pemimpin mereka terhadap arwah Tan Sri Azizan dahulu kini telah memakan diri.  Kempen PAS yang menggunakan taktik kotor seperti superimpose dan menipu hubungan calon dengan arwah juga turut memburukkan lagi imej mereka. 
 
Tambahan pula, pihak BN di bawah teraju Datuk Paduka Mukhriz Mahathir menggunakan cara kempen bersih.  Sikap Mukhriz yang budiman menyukarkan PAS untuk bersaing dengannya.  Mukhriz tidak pernah mengutuk atau mengaibkan sesiapa sedangkan PAS menjadikan kutukan dan fitnah sebagai bahan utama kempen mereka.
 
Keadaan ini menjadikan PAS rimas kerana PAS tidak tahu cara lain untuk berkempen selain cara kotor dan kasar.  PAS tidak mampu melawan cara bersih BN. 
 
Maka, tidak hairanlah apabila Pesuruhjaya PAS Kedah hanya menyasarkan kemenangan dengan majoriti yang begitu kecil.  Dan kita percaya sasaran beliau tidak akan meleset. 
 
Jika sasaran beliau menjadi nyata iaitu PAS hanya menang dalam majoriti 500 atau pun kurang dari 1,000 maka PAS wajar merasa malu.  PAS wajar malu hatta majoriti merosot sedikit pun dari PRU lalu kerana Sg. Limau adalah deposit tetap PAS sejak sekian lama.  Apatah lagi dengan hakikat kemerosotan undi itu adalah berpunca dari sikap PAS yang begitu menjelikkan ketika berkempen. 
 
Namun, apakah PAS tahu malu?


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.