Jumaat, 1 Mac 2013

Pahlawan syahid diterbangkan esok pagi

Jenazah dua komando yang terkorban dalam insiden di Lahad Datu akan diterbangkan ke KL dari Tawau jam 5 pagi esok dan dijangka tiba 9 pagi di Subang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Munajat Muslimat Pas Perak

Setakat waktu ini Pas Perak telah menetapkan 3 calon wanita di Perak.

Dun Belanja, Ahli Parlimen Gerik dan Dun Pasir Panjang bakal diisi dengan calon wanita Pasm

Majlis memperkenalkan calon baru saja selesai di majlis munajat di Masjid Kampung Expo Kamunting.

Sekali lagi masjid digunakan oleh Pas Perak dengan kerjasama Pas Taiping dan jawatankuasa masjid yang dipengerusikan oleh Penghulu Azam,

Menurut Ketua Muslimat Pas Perak, program munajat akan dibuat mulai sekarang sehinggalah tamat kempen pilihanraya.

Muslimat akan fokuskan tentang kesihatan wanita dan memperkasakan tenaga wanita.

Antara cita-cita muslimat dan calon wanita ingin meramaikan doktor pakar di hospital Gerik, Manjung dan lain-lain tempat.

Rosmah meletakkan mesin memo gram di Ipoh dan ia menyusahkan penduduk luar bandar, jika Pas menang mesin-mesin ini akan ditempat di luar bandar.

Hospital dan klinik akan diperbesarkan dan diperbanyakkan.

Hari ini lepasan universiti dalam bidang agama dari luar negara seperti Jordan dan Kaherah bila balik ditawarkan menjadi guru J-Qaf dan mengajar budak-budak darjah 1 sekolah rendah. Apa kelas mengajar darjah 1? Kita nak banyakkan sekolah-sekolah pondok dan diangkat menjadi kolej universiti dan kita ambil guru J-qaf mengajar disitu.

Demikianlah serba sedikit cita-cita muslimat Pas bila Pas berjaya menawan semula Perak.

Nak tanya sikitlah boleh kah Pas mempertahankan 6 kerusi yang dimenangi dahulu (2008)?

Persoalan, kemana Nizar selepas ini, Changkat Jering atau Teluk Intan?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KERABAT dan Imran jadi burung unta dah

Beberapa hari lepas Gafir, Imran dan ramai lagi dari puak Pas menuduh kejadian di Lahad Datu adalah sandiwara Umno.

Sekarang 3 anggota kita terkorban, apakah ia masih lakonan Umno?

Inikah pemimpin yang akan diangkat oleh Pas di Lumut? Laksama (B-bodoh) akan jadi burung unta
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Hadi, Kit Siang Bakal TPM, Anwar Bakal....

Dua hari lepas Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim dalam wawancaranya dengan akhbar Cina, Sin Chew Daily telah menamakan Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan presiden PAS, Abdul Hadi Awang sebagai bakal TPM sekiranya Pakatan rakyat (PR) berjaya mengambil alih Kerajaan Pusat dalam PRU 13.

Dalam pada itu Anwar juga mengakui tiada perbincangan serius di kalangan parti-parti pembangkang berhubung perkara tersebut. Maksudnya belum ada keputusan muktamad yang telah dicapai, tapi peliknya Anwar sudah memandai-mandai membuat pengumuman sebelah pihak.

Tentu ada udang di sebalik batu. Memang pun kenyataan Anwar itu ada matlamat tersiratnya.

Sejak beberapa minggu kebelakangan ini kecoh di kalangan pemimpin dan penyokong PR mengenai pendirian rasmi Majlis Syura Ulama PAS yang secara jelas menolak idea untuk melantik Anwar sebagai PM. Salah satu alasan penolakannya kerana Majlis Syura agak meragui kelayakan Anwar dari segi moral dan akhlaknya untuk menjadi pemimpin utama negara.

Keputusan Majlis Syura Ulama PAS yang bermesyuarat tanpa kehadiran Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat itu memang mengecewakan Anwar, lebih-lebih lagi bila mengetahui badan tertinggi PAS itu juga telah muktamad untuk melihat Hadi Awang sebagai calon rasmi PR bagi jawatan PM.

Menyedari polemik jawatan PM ini bakal menyebabkan kewibawaannya makin terancam dan menjejaskan sokongan pengundi kepada PR, sebab itulah Anwar tiba-tiba sahaja membuat pengumuman sebelah pihak tanpa terlebih dahulu menunggu keputusan bersama Majlis Pimpinan PR.

Anwar juga tidak menyebut secara langsung yang dirinya adalah bakal PM kerana tahu tindakan tersebut akan mengundang reaksi balas dari majlis Syura Ulama PAS. Lantaran itu, dengan membuat pengumuman nama calon TPM, ia akan mencipta persepsi umum bahawa Anwar adalah satu-satunya calon PR untuk jawatan PM.

Dengan berbuat demikian juga Anwar mengharapkan PAS akan kembali menyokongnya sebagai satu-satunya calon PR bagi jawatan PM seandainya PRU 13 nanti memihak kepada gabungan longgar yang tidak berdaftar dengan ROS itu. Di masa yang sama Anwar cuba mengukuhkan kedudukannya dikalangan pengundi Cina apabila nama Kit Siang turut dinamakan sebagai TPM.

Strategi Anwar mungkin kelihatan bijak dalam mencipta persepsi , namun ia tidak dapat menafikan hakikat bahawa selagi polemik isu siapa sebenarnya calon rasmi PR sebagai PM terus berpanjangan dan tiada kata sepakat yang muktamad diputuskan, natijahnya tentu sahaja akan semakin menjejaskan prestasi PR dalam PRU 13 kelak.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.