Isnin, 4 Mac 2013

11 sekolah ditutup

11 sekolah di Lahad Datu, Sabah ditutup sementara sehingga Rabu ini berikutan insiden pencerobohan

Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lokman Adam di dakwa sebagai Penasihat Sultan Sulu

Saya terpanggil untuk menjawab tuduhan bodoh yang dilemparkan oleh puak pembangkang yang mengatakan saya menasihati Sultan Palsu yang menyerang negara kita hari ini.

Tohmahan ini ternyata langkah terdesak Anwar Ibrahim yang gelabah kerana pertemuan beliau dengan Nur Misuari dan pertemuan Jeffry Kitingan dengan Raja Muda Sulu Palsu terbongkar.

Izinkan saya menceritakan serba ringkas tentang hubungan Malaysia dengan Kesultanan Sulu yang sebenar, sebelum kita terus dikelirukan oleh pembangkang.

Sabah atau dulunya dikenali sebagai North Borneo merupakan sekeping tanah yang dimiliki oleh Sultan Brunei. Ianya telah dihadiahkan kepada Sultan Sulu yang telah membantu Brunei dalam perperangan. Peringkat awal, North Borneo telah di panjakkan oleh Sultan Sulu kepada Baron Von Overback. Overback kemudiannya telah berkerjasama dengan Alferd Dent untuk menubuhkan North Borneo Company.

Malangnya, bila mereka mengenakan cukai kepala, penduduk North Borneo telah bangkit menentang. Ketika inilah tentera British telah diundang untuk melindungi mereka.

Sekitar tahun 1959, Tun Datu Mustapa telah ke Sulu untuk menyelamatkan Sultan Julaspi Kiram yang ketika itu diancam bunuh oleh kerabatnya sendiri kerana perebutan tahta. Peringkat awal, Sultan Julaspi telah menetap di Sabah, sebelum kerajaan Malaysia memberikan beliau sebuah rumah di Lorong Maaruf Bangsar. Pada tahun 1963, Sultan Julaspilah orang yang bertanggungjawab membuat kenyataan menyokong Sabah menyertai Malaysia dan ianya terbit di muka depan akhbar Malaysia dengan tajuk "Sultan Sulu Restu Sabah Sertai Malaysia".

Ini bererti Sabah secara automatik menjadi sebahagian dari Malaysia, sebuah negara yang berdaulat dan tidak lagi boleh dituntut oleh mana-mana pihak. Malangnya, setika Sultan Julaspi berada di Malaysia, muncul beberapa orang "imposter" Kiram yang menabalkan diri mereka sebagai Sultan Sulu yang baru. Mereka inilah yang dihasut oleh pihak pembangkang untuk menceroboh Sabah.
Bersambung.

Sambungan jawapan ttg Penasihat Sultan Sulu

Saya akui, saya pernah dilantik oleh Sultan Sulu yang sebenar, iaitu Sultan Roodinood, Anak kepada Sultan Julaspi Kiram sebagai Penasihat beliau sekitar tahun 2005 untuk berurusan dengan Kerajaan Malaysia berhubung kebajikan mereka. Saya juga akui pernah mencetak kad nama jawatan tersebut bagi urusan rasmi dengan Kerajaan Malaysia. Untuk pengesahan pekara ini, anda boleh merujuk kepada Menteri Luar ketika itu, Tan Sri Syed Hamid Albar.

Ketika pertemuan saya dengan Tan Sri Syed Hamid Albar sekitar tahun 2006 menceritakan tentang kesusahan kerabat Sultan Sulu ketika itu, Tan Sri Syed Hamid Albar telah menasihatkan saya untuk menyertai UMNO semula. Inilah antara punca saya menyertai UMNO pada tahun 2007. Sejak 2006 saya memang tak pernah jumpa Sultan Roodinood Julaspi Kiram dan saya tak pernah dibayar elaun untuk tugas sukarela yang saya buat untuk beliau. Sepanjang tempoh saya mengenali beliau, beliau tinggal di Manila dan bukan di Sulu tempat Sultan Palsu yang menyerang negara kita.

Apa yang rakyat perlu tahu hari ini ialah, baik Sultan Sebenar atau Sultan Palsu, semuanya tak berduit untuk menghantar beratus orang penceroboh memasuki Sabah, membeli M16, pelancar roket dan beli bot laju dan sebagainya. Bagaimana secara tiba-tiba menjelang pilihanraya dan selepas pertemuan Anwar Ibrahim dengan Nur Misuari serta pertemuan Jefrry Kitingan dengan Raja Muda Sulu Palsu, pihak Kesultanan Sulu Palsu ini mampu membentuk sebuah pasukan tentera sedangkan dulunya mereka beli uniformpun tidak mampu.

Lokman Noor Bin Adam
4hb Mac, 2013

Info terbaru bg menjawab persoalan bagaimana penceroboh boleh terlepas dgn beratus2 manusia dr sana dgn berbekalkan senjata....

Mengikut penduduk sana, mereka sebenarnya dtg ke Lahad Datu, Samporna dgn Kunak adalah dgn cara ingin berdakwah. Berpakaian jubah spt ulamak. Mereka tlh berada disana berbulan2 lamanya.

Mereka masuk sedikit demi sedikit. Mereka dpt mengaburi Pihak Keselamatan negara. Mereka ini selalu keluar masuk negara atas kapasiti berdakwah. Rupa2 nya ia adalah sebaliknya. Itu sebab mereka dah tahu kat mana tmpt berlindung, kat mana tmpt strategi nk menyerang hendap, dan kat mana mereka nk menyimpan brg.

Ini adalah kenyataan anak saudara sahabat sy dimana beliau sendiri merupakan bekas anggota TLDM dan penduduk tetap Lahad Datu. Dan kini rmh beliau sendiri telah dikepong.

Sama2 lah kita berdoa....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Penceroboh semakin melampau, harap dihapuskan hari juga

Pihak Polis mengesahkan menurut maklumat yang diterima seorang pegawai polis wanita berpangkat Inspektor menjadi tebusan pasukan penceroboh tentera penceroboh di Semporna.

Pihak PDRM dan pihak ATM sedang giat membuat perancangan untuk membuat serbuan ke kawasan yang disyaki tebusan Pegawai Polis Wanita ditahan.

Sementara itu tinjauan dibuat oleh Utusan Online di pekan Semporna juga menunjukkan kebanyakan kedai-kedai yang ada menutup perniagaan mereka namun aktiviti di pelabuhan perikanan berjalan seperti biasa.

Namun beberapa sekolah yang saya lalui tidak menunjukkan sebarang aktiviti pelajar.

Keadaan ini menunjukkan aktiviti seperti biasa di pekan ini walaupun menurut pemandu teksi agak berkurangan berbanding waktu-waktu biasa

Perjalanan dari Tawau ke Semporna yang mengambil masa kira-kira dua jam lancar dan ketika 4 kilometer mahu tiba di bandar ini kesesakan kenderaan berlaku.

Sementara itu jenazah pahlawan yang gugur di Semporna iaitu Supt. G/10768 Ibrahim bin Lebar dan L/Kpl 160475 Mohd Azrul B. Tukiran akan diterbangkan dari Tawau jam1330Hrs dan dijangka tiba di TUDM Subang pada 1800Hrs.Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Anwar dan Tian Chua tersengeh kerana kejayaan di Lahad Datu

Hari ini dua ekor setan tersenyum kerana misi mereka menghuru-harakan negara telah berjaya.

Tian Chua, orang kuat ARDA berjaya mensabitkan Anwar dan Jeffry Kitingan dalam misi dan visi ARDA di Malaysia.

Ini bukan pertama kali 'kerja jahat' Tian Chua. Beberapa kekecohan kecil-kecilan dalam demo bershit 2.0 dan 3.0 kita lihat sendiri bagaimana provokasi Tian Chua yang turut diikuti oleh penyokong Pas serabut kepala dan penyokong peliwat al-jub.

Di Kedah bila ahli Perkasa dan Pas bertembung, Tian Chua tersengeh dan bertepuk tangan.

Dalam hatinya mungkin berkata " Bodohnya Malayu".

Anwar al-Jub pula sudah cuba kondem kerajaan kerana gagal menangani masalah Lahad Datu sehingga mengorbankan 7 nyawa.

Pada hemat Taipingmali dan The Krew, kekacauan di Sabah adalah agenda ARDA yang memperalatkan parti PKR.

ARDA bukan lah 'kecik anak' mereka berjaya dalam banyak misi mereka, antaranya ialah membebaskan Unsung Suki (Myanmar), menghapuskan etnik Rohingya, memerdekakan Timur-Timur menjadikan sebuah negara baru Kristian iaitu Timur Leste.

Mungkin berjuta ringgit sudah dilaburkan untuk membuat kacau di Sabah.

Peringkat pertama mereka menyerang Lahad Datu dan kedua ialah Semporna, bagaimana Ketiga, keempat dan kelima.

Kemungkinkan lain ialah untuk menggagalkan PRU 13. Bila Sabah huru-hara maka ia akan mengganggu PRU 13 yang bakal diadakan tidak lama lagi. Impaknya? Kena tanya Tian Chua dan Anwar.

Hari ini ramai mendesak menteri KDN H2O meletakkan jawatan, sikit hari lagi ramai pulak yang minta Zahid dan Najib meletakkan jawatan kerana gagal.

Ingat balik isu IMF masuk ke Malaysia 1998 dan cuba memujuk Tun Mahathir menurunkan tanda tangan?

Anwar Dajal tersenyum dibelakang Tun bagaimanapun beliau kecewa kerana Tun lebih bijak menghidu najis yang diumpan oleh Anwar Dajal.

Kini ancaman cara lain pula. H2O pun dah panik dan gagap sehinggakan beliau tersasul dalam sidang media. H2O mahukan pejuang letak jawatan bukannya letak senjata.

Kesilapan-kesilapan inilah yang sangat-sangat dinantikan oleh Dajal.

Hari ini difahamkan misi ketenteraan akan mengambil alih tugas polis.

Ada orang bertanya kenapa dalam kejadian di Jenalik, tentera kedepan dan kenapa diLahad Datu tentera diam. Kata mereka macam cerita P.Ramli 3 Abdul ( tak boleh marah nanti kena jual) bila dua menantunya marah-marah mereka kena jual, hanya P. Ramli saja yang tak kena jual sebaliknya dia menjual bapa mentuanya kerana marah-marah) Sama kes dengan Lahad Datu, buatlah macam mana pun kita tak marah lagi, tapi last round depa pula akan marah. Tak percaya tunggu. Tian Chua, Anwar dan Jeffry bakal dilelong di Tamu Besar.

Bagaimana dengan Pas?

Pas bodoh tak reti apa-apa, depa hanya tahu nak tawan Putrajaya sahaja.

Hanya tahu nak bawa artis turun ceramah supaya collection banyak dan boleh pergi main saham di Hwang Security.

Tabung Pas Taiping makin kering, kutipan kurang, belanja ceramah besar, maklumlah bawa artis ratu dedah-dedah, mesti bayaran mahal.

Tapi tak apa, selagi ada Dap selagi itulah 'masyuk'.

Sampaikan nak bertanding pun Dap sponsor 10 ribu ringgit.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SMS terakhir seorang Vat69

Wahai Isteriku, maafkan abang seandainya abang tersalah cakap mahupun terkasar perbuatan..jagalah dan didiklah anak-anak kita menjadi orang yang berguna..

Wahai anak-anakku, maafkan ayah kerana acapkali ayah tiada disaat anak-anak ayah memerlukan kasih sayang seorang ayah..

Wahai mak & abah, ampunkan anakmu dari hujung rambut hingga hujung kaki, sesungguhnya mak & abah telah mendidik aku menjadi insan yang berguna pada negara..

Wahai Ibu & Ayah Mertuaku, maafkan anakanda kerana memilih kerjaya yang memungkinkan anak ibu & ayah menjadi balu sebelum usia..

Oh Malaysiaku, maafkan aku andai aku gugur dimedan perang. Demi Allah aku telah berusaha sedaya upaya..

*jangan ditahan airmata itu andai kamu sebak membaca nukilan diatas..sesungguhnya aku sendiri menangis membacanya.. 
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Fakharudin kecewa sambutan dingin program malam ini! Take Beer!!!

Malam ini bertempat di Tapak Pasar Malam Kamunting ada satu wayang tongkol anjuran Pas serabut kepala.

Program malam ini dibuat secara haram, sebab permit yang diluluskan adalah di pusat tarbiah Pas Bukit Jana dan tarikh kelulusan pada 28 Februari lalu tetapi dibuat pada malam ini, 3 Mac.

Nampak sangat Pemimpin Pas Serabut Kepala Ust Fakarudin menipu PBT dan pihak berkuasa. Masa mohon permit bawa banner lain, lepas dapat permit buat banner dan flyer lain. Inilah kemunafikan Pas serabut kepala.

Farah Asyikin kata dia masuk Pas kerana ingin nak jadi baik dan belajar Islam.

Diana Amir pun kata serupa, nak jadi Islam melalui Pas. Hehehe lepas ni jadi lah Pas Syiah dan Kawarij, halal mengkafirkan orang yang tak sealiran dengan depa.

Apa pun setinggi tahniah kepada Pas kerana berjaya menghimpunkan hanya 300 lebih sahaja penyokong.

Ini kejayaan golongan wasatiah Pas yang memboikot kumpulan Pas Ghafla jingga Pas Serabut Kepala.

Hehehehehehe!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.