Ahad, 9 Jun 2013

Kenapa MIC nak boikot kerajaan negeri Perak?

Kelmarin TM terbaca dalam yahoo news menyatakan MIC akan boikot kerajaan Perak sekiranya Speaker tidak dipilih daripada MIC.

Sebelum PRU yang lalu juga kecoh kononnya Dr Zambry akan mengurangkan kerusi MIC kepada 2 kerusi Dun berbanding 4 pada 2008.

Dalam PRU lepas MIC hanya menang satu kerusi Parlimen di Tapah yang di wakili oleh Datuk M. Saravanan dan kalah buat kali kedua di Sungai Siput yang diwakili oleh Datuk SK. Devasamy.

2008 MIC juga kalah semua 4 kerusi iaitu di Pasir Panjang, Behrang, Hutan Melintang dan Sungkai.

2013 sekali lagi MIC kalah disemua 3 kerusi Dun iaitu Buntong, Jelapang dan Hutan Melintang

Oleh yang demikian MIC wajar mengukuhkan semula kedudukan parti sebelum bercakap soal boikot.

Dalam tahun 2010 MIC hanya berjaya mendaftar pengundi sebanyak 179 orang sahaja. Ia menunjukkan MIC Perak berada ditahap yang sangat lemah.

Nasihat TM kepada MIC ialah jangan menuntut apa-apa jawatan dalam kerajaan negeri sebaliknya perlu pulihkan parti untuk PRU 14.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas elak imej 'Lebai Malang'

Pas hari ini dilihat cuba untuk mengubah persepsi Lebai Malang yang menjadi imej parti tersebut ketika ini dengan menggunakan pendekatan politik selamat dalam usaha  memenangi hati rakyat disamping menjaga hati rakan-rakan politik mereka iaitu DAP dan PKR.

Menurut Pengerusi Barisan NGO Negeri Perak, Mohd Salleh Khan Mohd Jaafar, kenyataan bercelaru kepimpinan Pas hari ini dalam pelbagai isu, termasuk isu  himpunan haram anjuran Ketua Pembangkang,  Datuk Seri Anwar Ibrahim disifatkan sebagai satu permainan politik selamat parti tersebut.

"Pas tahu, majoriti rakyat, khususnya umat Islam menolak pendekatan Ketua Pembangkang yang cuba membangkitkan rasa tidak puas hati di kalangan rakyat dengan mengadakan himpunan haram yang bertujuan untuk menjatuhkan kerajaan yang sah.

"Sebab tu kita dapat lihat sikap dan pendirian Pas yang tidak konsisten berhubung isu-isu seperti ini dilihat sebagai satu cara politik selamat di mana mereka cuba memenangi hati rakyat dan dalam masa yang sama, cuba untuk menjaga perhubungan parti gabungan di dalam pakatan," jelasnya kepada UMNO-Online di sini hari ini.

Menurutnya, dengan pendekatan sebegitu,  Pas berharap agar imej Lebai Malang yang menghantui parti tersebut selama ini dapat diubah agar parti tersebut dilihat mempunyai pengaruh dan kuasa mengatasi DAP dan PKR di dalam gabungan Pakatan Pembangkang.

"Tetapi malangnya, bagi saya apa yang dilakukan oleh Pas itu lebih menampakkan kelemahan dari sudut pendirian mereka. Rakyat melihat kepimpinan Pas tidak konsisten dalam menyatakan pendirian mereka dan hakikatnya mereka masih tunduk dengan kehendak DAP dan PKR.

"Sudah jelas bahawa selama ini Pas yang berhempas pulas menarik sokongan  orang Melayu, namun yang berkuasa ialah DAP dan  PKR.

"Lebih malang lagi apabila Pas ternyata hanyalah kuda tunggangan, tukang sorak dan tukang takbir untuk DAP dan PKR. Apabila terbentuk kerajaan, mereka tidak diberikan sebarang  jawatan bak pepatah melukut di tepi gantang,"tegasnya.

Jelasnya lagi, hari ini rakyat sudah melihat betapa malangnya Pas apabila parti tersebut membuat keputusan untuk bergabung bersama DAP dan PKR serta menolak sebarang usaha perpaduan bersama UMNO.

"Sudah banyak perkara yang akan tercicir daripada perjuangan parti tersebut. Pas begitu banyak berkorban prinsip dan perjuangan mereka demi untuk DAP dan PKR.

"Saya yakin, sekiranya Pas terus bersama Pakatan Pembangkang, lebih banyak lagi agenda perjuangan mereka yang akan tercicir. Jangan kelak nanti yang dikendong tak dapat dan yang dikejar pula keciciran," ujarnya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.