Khamis, 4 Julai 2013

Pencerobohan Domen Internet Tempatan disiasat

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengesahkan telah menerima laporan bahawa beberapa nama domain yang didaftarkan di bawah nama domain '.com.my '' (dot com dot my) telah dikompromi.

SKMM telah berhubung dengan MYNIC dan setakat ini, siasatan awal telah menunjukkan bahawa kompromi tersebut adalah terhad kepada laman web yang berdaftar dengan nama domain '.com.my''.

SKMM juga telah dimaklumkan bahawa beberapa laman web yang terkenal telah terjejas.

"Pencerobohan ini menimbulkan kebimbangan tetapi, mujurlah langkah-langkah awal yang pantas telah diambil untuk menangani pencerobohan yang disyaki.

Setakat ini, perkhidmatan kepada sebahagian besar domain-domain yang telah dikompromi itu sudah pun berjalan seperti sediakala," kata Pengerusi SKMM, Dato'' Mohamed

Sharil Tarmizi. Beliau juga mengesahkan bahawa SKMM dan Polis telah menubuhkan satu pasukan untuk menyiasat insiden tersebut.

Mengenai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)

SKMM adalah sebuah badan berkanun ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 (ASKMM) yang melaksana dan mempromosikan matlamat dasar kebangsaan Malaysia bagi sektor komunikasi dan multimedia.

SKMM mengawalselia dan menggalakkan pembangunan industri komunikasi dan multimedia yang merangkumi bidang telekomunikasi, penyiaran, dan juga aktiviti dalam talian, perkhidmatan pos dan pensijilan digital.

Akta Komunikasi dan Multimedia mengadakan peruntukan kepada SKMM peranan melaksanakan dasar, manakala dasar membuat keputusan adalah diperuntukkan kepada Menteri.

Menteri boleh juga mengeluarkan arahan mengenai dasar kepada Suruhanjaya.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

100 guru ETA akan mengajar BI mulai 2014

Seramai 100 graduan muda dari Universiti Amerika Syarikat (AS) akan menyertai program Bantuan Pengajaran Bahasa Inggeris (ETA) Fullbright di negara ini, tahun depan.

Duta Besar AS ke Malaysia, Datuk Paul W. Jones berkata program pada 2014 itu akan melibatkan penambahan satu negeri baharu, namun ia masih belum diputuskan Kerajaan Malaysia.

Ketika ini, guru-guru Amerika ditempatkan di sekolah-sekolah di Johor, Terengganu, Pahang dan Perak.

"Tahun ini, 75 graduan muda dari universiti Amerika Syarikat sedang menikmati layanan baik rakyat Malaysia, makanan dan budaya ketika mereka membantu mengajar Bahasa Inggeris di sekolah seluruh negara.

"Tahun depan, 100 orang akan mengikuti jejak mereka. Program ini berkembang pesat dan mencapai kejayaan luar biasa bukan sahaja hubungan antara insan malah kepada ramai pelajar yang boleh berlatih Bahasa Inggeris dengan penduduk tempatan," katanya kepada pemberita pada majlis resepsi 4 Julai sempena Hari Kemerdekaan AS.

Jones berkata, ramai pelajar di sekolah yang mengambil bahagian dalam program tersebut berjaya meningkat kemahiran bahasa Inggeris mereka dan memahami perbendaharaan kata serta tatabahasa.

Program ETA Fulbright yang bermula tahun lalu, merupakan inisiatif antara kerajaan Malaysia dan AS bagi menyokong pendidikan bahasa Inggeris di negara ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

"Mengapa Aku Keluar Dari Syi'ah" --Sayyid Husain Al-Musawi

Sayyid Husain Al-Musawi bukanlah nama yang asing di kalangan Syi'ah. Dia adalah ulama besar Syi'ah yang lahir di Karbala dan belajar di Hauzah hingga mendapat gelaran mujtahid.Dia juga mempunyai kedudukan yang istimewa di sisi Imam Ayatullah Khomeini.

Setelah melalui pengembaraan spiritual yang panjang,dia akhirnya keluar dari Syi'ah,kerana menemukan begitu banyak penyimpangan dan kesesatan.Tulisan ini disarikan dari bukunya,'Mengapa Saya Keluar Dari Syi'ah'. pertanggungjawabannya untuk Allah dan sejarah sebelum akhirnya dia dibunuh.

Aku lahir di Karbala,tumbuh di lingkungan orang-orang Syi'ah dan diasuh oleh bapaku,yang taat beragama.Aku belajar dibeberapa sekolah yang ada di kota hingga menjangkau usia remaja. Kemudian bapaku mengirimkuke sebuah Hauzah, semacam pesantren,di kota ilmu Najaf.Ini merupakan induk kota ilmu,tempat para ulama yang terkenal,menimba ilmu agama,seperti Imam Sayyid Muhammad Ali Husain Kasyif Al-Ghita. Dia adalah tokoh di Kota Ilmu.Semenjak itu aku mulai serius memikirkan masalah ilmu.Aku mempelajari mazhab Ahlul-Bait,tetapi di sisi lain aku mendapat celaan dan serangan terhadap Ahlul-Bait.

Aku belajar tentang masalh-masalah syari'at untuk beribadah kepada Allah tetapi di dalamnya terdapat nash-nash yang menyatakan kekafiran terhadap Allah SWT."Ya Allah,apakah yang aku pelajari ini?Apakah mungkin ini semua merupakan madzhab Ahlul-Bait yang benar?"

Sesungguhnya hal ini menyebabkan terpecahnya keperibadian seseorang.Kerana,bagaimana dia menyembah Allah sementara di sisi lain dia kufur kepada Allah? Bagaimana dia mengikuti sunnah Rasulullah sementara di sisi lain dia menyerangnya? Bagaimana dikatakan mengikut ahlul bait,mencintai dan mempelajari madzhab mereka,sementara dia manghina dan mengejek mereka?

"Turunkan rahmat dan kasih sayangMu Ya Allah.Jika bukan kerana rahmatMu,nescaya aku termasuk orang yang sesat, bahkan termasuk orang yang rugi".

Aku kembali bertanya kepada diriku,"Apa sikap para tokoh,imam dan orang-orang yang dianggap sebagai ulama?Apakah sikap mereka terhadap hal ini?Apa mereka melihat seperti yang aku lihat?Apakah mereka mempelajari apa yang aku pelajari?"

Aku butuh seseorang untuk mengadukan semua kebingunganku dan menumpahkan seluruh kesedihanku.Akhirnya aku mendapat petunjuk dengan mendapatkan idea yang bagus,iaitu melakukan study yang komprehensif dan mengkaji lagi semua materi pelajaran yang pernah aku dapatkan.Aku membaca semua yang aku dapatkan dari referensi,baik yang mu'tabar,maupun yang tidak.

Aku membaca setiap buku yang sampai ke tanganku.Aku merenung untuk mengkaji beberapa alinea dan nash-nash tersebut dan aku komentarkan berdasarkan pemikiran yang ada di dalam otakku.

Ketika selesai membaca referensi yang mu'tabar,aku mendapatkan sejumlah kertas,lalu aku simpan,semoga pada suatu hari nanti Allah menetapkan suatu keputusan bagiku.

Aku memohon kepada Allah dalam menjelaskan kebenaran ini. Akan banyak tuduhan,fitnah, dan usaha pembunuhan yang akan ditemui kalau seseorang membuka kesesatan Syi'ah, tapi aku sudah memperhitungkan semua itu, dan hal itu tidak menghalangku untuk melakukannya.

Orang-orang Syi'ah telah membunuh bapa para pemimpin kami,iaitu Ayatullah Uzhma Imam Sayyid Abul Hasan Al-Ashfani, seorang imam Syi'ah terbesar setelah masa keghaiban imam hingga sekarang.Tidak diragukan lagi bahawa beliau adalah seorang tokoh besar Syi'ah,namun,ketika beliau hendak meluruskan manhaj Syi'ah dan membersihkan khurafat-khurafat yang ada didalamnya,mereka menyembelihnya sebagaimana menyembelih seekor kambing. Sebagaimana mereka juga telah membunuh Sayyid Ahmad Al-Kasrawi ketika ia menyatakan berlepas diri dari penyimpangan-panyimpangan Syi'ah dan hendak meluruskan manhaj Syi'ah, mereka mencincang tubuh Sayyid Ahmad menjadi beberapa potong.

Masih banyak orang yang mengalami nasib sama kerana keberanian mereka dalam menentang aqidah yang bathil yang dimasukkan kedalam madzhab Syi'ah. Dan mereka juga menghendakki aku mengalami nasib yang sama.Namun hal itu tidak menggetarkanku.Cukuplah bagiku untuk menympaikan kebenaran,menasihati saudaraku,memberi peringatan kepada mereka,dan berpaling pada kesesatan.

Seandainya aku menginginkan kesenangan dunia,mut'ah(nikah kontrak)dan khumus(seperlima harta yang diinfakkan para penganut Syi'ah) telah cukup untuk mewujudkan semua itu,sebagaimana dilakukan orang selain aku yang menjadi kaya di daerahnya masing-masing. Sebahagian mereka menaiki kereta yang paling mewah dengan model paling mutakhir. Tetapi alhamdulillah aku berpaling dari semua itu sejak aku mengenal kebenaran.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Khas Untuk Bikers

Salam shbat bikers,sempena Ramadhan ni, MOBIKES K.Sel.Bikers Prihatin ke10 akan diadakan pd 6/7/13 jm 8pg kumpul d prkrngan Masjid Sultan Ibrahim K.Sel.Anda dijmpt hadir serta mnyumbng & brkonvoi ke 5 buah rumah anak yatim. Hanya sumbangan minimum Rm50, anda dpt sehelai T'shirt, minum pg & mkan tengahari.Jika berminat, sila sms nama,No tel dan jenis motor ke Ust Khir +60192694794. Mohon disebarkan. Terima kasih
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.