Selasa, 24 September 2013

Tahniah kepada blogger GAP

GAP, House PK, RBF dan ramai lagi adalah blog politik yang lahir selepas kekalahan teruk BN dalam PRU 12 dimana 5 negeri menjadi milik pembangkang.

Kelantan yang hampir-hampir menjadi milik BN dalam PRU 11 boleh terbalik kuang menjadi milik Pas dengan jumlah kerusi yang besar dan sama sekali berbeza dari PRU 2004, banyak yang menyalahkan kepada ketua pemuda Umno ketika itu kerana terlalu ghairah dengan anak muda yang kononnya akan mengundi BN. Padahal segala tenaga dan wang ringgit ibarat air yang dicurahkan ke daun keladi.

Berbalik kepada blogger Gap yang hanya dikenali secara maya dan berbincang strategi menentang pihak lawan dengan menggunakan yahoo mesengger, chat roll dan sms sahaja.

Begitulah perjuangan kami dahulu yang menggunakan tag line blogger pembela negara.

Kini blogger semakin maju, segala bentuk aplikasi dan gajet telah dimanfaatkan semaksimanya untuk berdepan dengan musuh.

Syukur kerana dengan networking yang bagus telah menampakkan hasil yang baik.contoh ketara ialah PRK bermula di PRK Bukit Gantang BPN mengembleng tenaga bersatu hati menentang musuh sehingga pihak Pas mengajak TM dan Parpukari berdebat, cabaran dibuat oleh blogger Pas albanjari. Tak kurang juga report polis yang dibuat oleh Pas terhadap kami yang dianggap terlalu overshot memburuk-burukkan Pas terutamanya. Baru mereka tahu bahawa langit itu tinggi atau rendah.

Sebelum ini mereka bermaharaja lela menghentam kepimpinan Tun Mahathir yang dilabelkan sebagai Maha Firaun dan Maha Zalim. Kini orang yang menghasilkan istilah tersebut duduk semeja dan sama-sama berjuang menentang kemunafikan Pas dan Pkr.

RBF, MIK, GAP dan ramai lagi adalah ahli PKR tegar. Termasuklah Lokman Adam yang akan bertanding jawatan Naib Ketua Pemuda Umno. Hamdan Taha dll kini sudah berada dalam pasukan Pro BN.

Dahulu mereka menggunakan nama Pemuda Keadilan dan mengguna engine tripod dot com untuk berjuang menyokong Anwar.

Kini pengunjung atau pembaca blog GAP sudah mencapai angka 30 juta, blog GAP juga mempunyai ramai pembaca yang mengunjungi blog TM kedua ialah blog Parpu kari, setiap hari Link yang masuk dari dua blog ini cukup tinggi.

Tahniah GAP.

Kini
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lawatan Najib ke Pejabat Google dan twitter beri impak besar kepada Malaysia

Kita yakin dengan lawatan Najib ke ibu pejabat google dan twitter di Silicone Valley Amerika Syarakat akan memberi kesan yang besar terhadap perkembangan sosial media di negara kita, hari ini jika kita lihat yahoo news ia lebih banyak kepada agenda pembangkang, begitu juga google lebih favor kepada agent yang anti kerajaan.

Sekian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

CEC DAP:  DAP Tak Percaya Ambiga atau pun PAS

Pemilihan CEC DAP yang penuh dengan kontroversi menyebabkan kredibiliti parti itu hancur sama sekali.   

Kini, ahli-ahlinya menumpukan sepenuh perhatian kepada pemilihan semula yang bakal diadakan pada 29 September ini. 

Bagaimanapun, umum terus merasa ragu-ragu yang pemilihan semula tersebut akan berjalan dengan telus.  

Keraguan ini adalah berpunca dari perkembangan semasa yang menyaksikan tindakan pemimpin DAP yang agak meragukan. 

Kesangsian semakin meningkat apabila beberapa perwakilan mendedahkan bahawa mereka telah dipinggirkan dari perjumpaan khas yang khabarnya diadakan sempena pemilihan semula. 

Perjumpaan seperti ini tidak pernah diadakan sebelum ini dan memandangkan pemimpin DAP hanya memilih orang tertentu untuk ditemui, benar-benar mencabar kesabaran yang lain. 

Apa yang menghairankan ialah walaupun setelah isu ini menjadi besar sehingga memaksa DAP mengadakan pemilihan semula, parti itu langsung tidak melakukan siasatan dalaman tentang kenapa 753 perwakilan tidak menerima notis mesyuarat sebelum ini.  Malah, pemimpin DAP terus mencari jalan untuk menjustifikasi peminggiran 753 perwakilan dalam pemilihan awal.  Dalam kata lain, pemimpin DAP tidak mengaku salah. 

Tetapi, mereka cuba menipu dengan membuat kenyataan kononnya 500 dari perwakilan tersebut telah menghantar surat pemberitahuan bahawa mereka tidak dapat hadir ke mesyuarat pemilihan tersebut.  Kita menyatakan ini satu penipuan kerana DAP tidak dapat mengemukakan surat-surat tersebut sehingga ke hari ini. 

Oleh kerana tidak berpuas hati dengan sikap dan penjelasan pemimpin DAP, Naib Pengerusi DAP Cawangan Ladang Paroi, David Dass, telah memohon injunksi mahkamah agar menghalang mesyuarat pemilihan semula diadakan semula.  

Jelas di sini, bahawa ahli-ahli DAP tidak lagi percaya yang DAP mampu menjalankan pemilihan secara adil. 

Justeru, ramai yang mencadangkan agar DAP mengambil khidmat BERSIH untuk memantau pemilihan kali ini.  Ambiga Sreevanesan yang 'obses' dengan pilihanraya bersih tentunya bersedia untuk mengetuai unit pemantauan, apatah lagi dengan hakikat majoriti para perwakilan yang terpinggir atau didiskriminasi adalah dari kaumnya sendiri, iaitu India. 

Maka, sewajarnyalah Ambiga prihatin dalam hal ini bagi memastikan tiada unsur-unsur rasis dalam proses pemilihan semula CEC DAP. 

Namun, mungkin atas dasar 'rasis' juga, maka DAP tidak berani menaruh kepercayaan kepada Ambiga.  Untuk itu, DAP sanggup mengupah sebuah syarikat audit antarabangsa iaitu PKF Accountants and Business Advisers untuk memantau pemilihan semula CEC.  Syarikat tersebut bertanggungjawab memastikan ketepatan kiraan keputusan undian oleh 2,576 perwakilan yang layak mengundi.  Kiraan akan dibuat melalui dua cara iaitu manual dan juga semakan silang melalui komputer. 

Tindakan menggunakan syarikat audit merupakan satu langkah drastik yang mungkin mampu mengembalikan keyakinan ahli-ahli kepada kepimpinan.  

Bagaimanapun, ia dilihat sebagai langkah terdesak dan amat memalukan sekali gus membuktikan betapa kredibiliti DAP sudah hancur sama sekali. 

Bayangkan, untuk mengira 2,576 undi sahaja, parti DAP perlu dipantau oleh syarikat audit antarabangsa.  Itupun masih tidak malu menuduh pilihanraya Malaysia sebagai tidak adil. 

Dan lebih ironi lagi, pemimpin DAP juga tidak percaya kepada badan yang dijulangnya untuk memantau pilihanraya Malaysia iaitu BERSIH. 

Nampaknya, sesama sendiri juga sudah saling tidak mempercayai walaupun sering bekerjasama dan senada.  Maka, benarlah kata orang iaitu penipu lebih kenal siapa penipu dan tidak mungkin mengambil khidmat si penipu. 

Ada juga cadangan supaya Dap menjemput Pas sebagai pelaksana dan pemerhati termasuk mengira kertas undi tetapi ternyata Dap langsung tak percaya kepada Pas. Contoh ketidakpercayaan terhadap Pas ialah sewaktu PRU 13 yang lalu, Dap sendiri menjadi counting agent pada kerusi yang ditandingi oleh Pas. Mereka takut agent-agent Pas berpakat dengan Umno.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Selepas RTM tidur kini Boss TV3 pula tidur

Penulis baru sahaja 'terserempak' dengan sebuah rakaman youtube program 3R yang memaparkan temubual eksklusif dengan pemimpin pembangkang, Nurul Izzah Anwar.   Seperti yang kita tahu, apabila seseorang ahli politik dijemput ke program televisyen - biar apa pun programnya dan topik perbincangannya, ia secara automatik memberi publisiti atau keuntungan politik kepadanya. 
 
Apatah lagi apabila program itu merupakan temubual santai lagi mesra dengan pengacara memuji dan menyanjungnya, maka semakin tinggilah 'saham' ahli politik tersebut.  Dan inilah yang berlaku dalam program 3R itu di mana pengacara menjulang dan memuji-muji Nurul Izzah, termasuklah ibunya, Wan Azizah, sebagai tokoh yang dipandang tinggi oleh 'rakyat Malaysia'.   
 
Tidak kira apa alasan penerbit program ini, objektifnya adalah jelas iaitu untuk memberi publisiti kepada pemimpin pembangkang dan parti pembangkang sekali gus. 
 
Mungkin ada yang ingin berhujah bahawa tindakan TV3 adalah wajar bagi menepati prinsip keterbukaan dan kebebasan media.  Namun, inilah diingatkan bahawa TV3 adalah media arus perdana dan bertanggungjawab membawa aspirasi kerajaan.  Oleh itu, TV3 tidak boleh sewenang-wenang memberi ruang publisiti kepada pihak yang menentang kerajaan.  
 
Alasan kebebasan dan keterbukaan tidak boleh diterima sama sekali kerana mana mungkin media yang menjadi lidah kerajaan mempromosi kehebatan musuh?  Contohnya, apakah tidak salah jika TV3 mempromosi dan menonjolkan Sultan Sulu yang ingin menceroboh negara sebagai baik, atas alasan kebebasan dan keterbukaan?   Tentu saja ini tidak boleh diterima sama sekali. 
 
Kegagalan TV3 untuk memikul tanggungjawab sebagai media arus perdana membuktikan sikap tidak professional, kalau pun bukan pengkhianatan, stesyen televisyen itu.   
 
Dengan itu, kita ingin bertanya, apakah prosedur untuk menjemput dan meluluskan satu-satu personaliti untuk muncul dalam mana-mana program di dalam TV3?  Apakah tiada pemantauan? Apakah seseorang Penerbit diberi kebebasan penuh untuk menjemput siapa saja mengikut suka hatinya termasuk personaliti yang mampu membawa kontroversi? 
 
Setakat ini penulis tidak pasti sama ada rakaman tersebut telah tersiar di televisyen, tetapi hakikat bahawa ia telah tersebar di youtube sudah cukup untuk kita mempersoalkan niat dan prinsip TV3. 
 
Tidak mungkin TV3 melakukannya atas dasar 'naif'.  Jika benar naïf dan jujur, kenapa tidak diberi ruang terlebih dahulu kepada Datin Seri Rosmah untuk mempertahankan dirinya di sebalik  segala fitnah pembangkang?   Kenapa mesti diberi ruang kepada anak seorang peliwat yang saban hari memburukkan Malaysia kepada dunia luar?  Apakah pemimpin begini dianggap contoh yang baik kepada anak muda Malaysia?   
 
Jangan lupa bahawa bapa Nurul Izzah telah pun disabitkan kesalahan dan hanya dibebaskan atas dasar teknikal dan bukan kerana tidak bersalah.  Justeru, Nurul Izzah adalah seorang penipu dengan mempertahankan bahawa bapanya sebagai tidak bersalah. 
 
Lebih dari itu, boleh dikatakakan seluruh keluarga Nurul Izzah kerjanya adalah memburukkan dan cuba menghuru-harakan negara.  Nurul Izzah sendiri telah beberapa kali mengeluarkan kenyataan bodoh seperti menyangka pasukan Cawangan Khas hanya bertanggungjawab mencari orang hilang serta tidak tahu menahu sejarah dan susunatur pasukan keselamatan negara.  
 
Walaupun berpenampilan bertudung, Nurul Izzah juga yang meletakkan murtad sebagai hak asasi.  Dan bukan rahsia lagi bahawa Nurul Izzah turut 'mesra' dengan idea-idea mengenai hak LGBT berdasarkan penglibatan partinya dan juga 'rangkaian-rangkaian' agen mereka yang berselindung di bawah nama NGO bagi hak asasi. 
 
Sebagai seorang Ahli Parlimen, Nurul Izzah telah gagal.  Beliau tidak pernah dikenali kerana jasanya di kawasannya.  Malah, beliau lebih banyak merupakan 'masalah' dan bukan penyelesai masalah rakyat, sepertimana yang berlaku dalam kes rumah pangsa di Kampung Kerinchi. 
 
Oleh itu, jika pemimpin beginilah yang dianggap contoh oleh 3R, maka janganlah kita terkejut jika anak-anak muda hari ini tidak lagi patriotik, bermasalah moral serta hipokrit. 
 


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lawak terbaik keluarga LIM

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Datuk Hamzah Tidak Tanding Ketua Bahagian Larut

Menurut kenyataan beliau sendiri dalam Dewan Rakyat tadi, beliau menegaskan bahawa beliau tidak bertanding. Jelas ia dirujuk kepada pertandingan di Larut semasa membidas sindiran Mahfuz Omar.

Adakah yang dimaksudkan oleh YB Dato Hamzah ialah kerusi Majlis Tertinggi.

Sebelum ini difahamkan beliau akan bertanding sebagai Ketua Bahagian Larut dan mengikut maklumat beliau sudah mendapat sokongan dari 60 ketua cawangan yang baru.

Perebutan 3 penjuru di Larut ialah diantara penyandang Raja Dato Seri Hj Ahmad Zainuddin, Dato Hj Daid dan Dato Seri Hamzah Zainudin.

Kita tunggulah keputusan pihak negeri samada Dato Hamzah layak bertanding atau tidak kerana difahamkan ada bantahan terhadap Dato Hamzah.

Sebelum ini sewaktu Perdana Menteri YAB Dato Seri Najib turun ke Larut untuk mengumumkan nama-nama calon PRU 13. Najib telah mengingatkan beberapa kali kepada Hamzah agar tidak mencabar jawatan Ketua Bahagian iaitu Raja Ahmad.

Sekian,
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.